Kratkih pet s profesorico dr. Majo Bresjanac, patofiziologinjo in predsednico SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost 

Maja Bresjanac, patofiziologinja in predsednica SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost

V nekaj besedah opišite svoje področje raziskovanja.

Zanimata me predvsem regeneracija in plastičnost živčevja, torej mehanizmi obnavljanja živčevja po okvari in spreminjanja funkcije in zgradbe skozi aktivnost. Slednje je podlaga vsega znanja in veščin, ki jih lahko osvojimo. Najlepše pri vsem pa je, da možgane z učenjem in urjenjem tudi krepimo.

Kako vas je pot pripeljala do točke, na kateri ste zdaj?

Na kratko: s številnimi vzponi in manj številnimi padci, nekaj spotikanja in z mnogimi ovinki, a vselej naprej 🙂 Malo daljša razlaga pa bi izpostavila, da sem kot študentka na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani vzljubila raziskovalno delo in prepoznala nekatere svoje omejitve pri delu v klinični medicini. Zato sem bila vesela možnosti, da po diplomi in strokovnem izpitu (ter po nostrifikaciji diplome in opravljenem strokovnem izpitu v tujini) izberem zaposlitev na Medicinski fakulteti na pedagoško-raziskovalnem delovnem mestu. Izbira mi je omogočila, da snujem in izvajam raziskovalne projekte v nevroznansoti, sodelujem z znanstveniki doma in po svetu in obenem ostajam v stiku s študijem medicine, stomatologije, farmacije, fizioterapije, zdravstvene nege in celo kognitivne znanosti. Izzivov je na pretek in zaenkrat so mi večinoma v spodbudo.  

Kakšni so bili začetki Tedna možganov v Sloveniji in kako se je projekt čez leta razvijal? 

Pod okriljem SiNAPSE smo s Tednom možganov (TM) pričeli že zelo kmalu po ustanovitvi društva. Sprva v skromnem obsegu in z majhnim številom prireditev, postopno pa je projektna skupina za organizacijo TM postala ena poglavitnih v okviru društva in njeno izvrstno delo prepoznavno po vsej Sloveniji ter zunaj njenih meja. Oblikovali smo edinstven vzorec aktivnosti, s katerimi smo kmalu zapolnili ves tretji teden v marcu in si vsako leto izbrali novo vodilno temo za program TM. Letos je pred ekipo izjemen izziv, da se bogat interaktivni program, kot vse ostalo življenje v času COVID-19, izpelje zgolj v spletnem formatu. Zelo dobro ste zastavili in želim vam, da se vaše delo polno obrestuje! Veliko oči je uprtih v TM’21! (op. ur. Intervju je nastal pred začetkom Tedna možganov 2021.)

Kako vidite vlogo SiNAPSE pri ozaveščanju o zdravju možganov?

Mislim, da je vloga nevroznanstvenikov v ozaveščanju javnosti o skrbi za zdravje možganov tesno povezana z našim navdušenjem za raziskovanje te čudovite evolucijske pridobitve. Javnost smo že pritegnili z zanimivimi predstavitvami spoznanj o delovanju možganov v zdravju in bolezni, zato je naraven naslednji korak, da jim olajšamo spoznati še pomen lastne skrbi za ohranjanje zdravih, dobro delujočih možganov.

Kateri film/knjigo/podcast/spletno stran bi priporočali za nadaljnje izobraževanje o vsebinah, s katerimi se ukvarja SiNAPSA?

Vse spletne strani, kjer sodelavci SiNAPSE zbiramo in strežemo zanimiva znanstvena spoznanja o možganih, njihovem raziskovanju in skrbi za njihovo zdravje ter poročamo o lastnem delu. Obiskovalcem bi priporočila ogled in premislek o predstavljenih vsebinah, nato pa umik od računalniškega ekrana in drugih zaslonov pametnih naprav v objem narave. Po zimi in dolgem letu izrednih razmer je odhod v naravo še posebno dragocen za duha in telo.

Nedavni komentarji
    Ads
    Event Search