Četrtek, 16. 3. 2023

Torek in četrtek imata “klinično vsebino”, kjer navadno povabimo kolege iz zdravstva, ki se v praksi srečujejo z različnimi obolenji, stranpotmi in težavami, povezanimi z živčevjem.

Četrtkova klinična predavanja

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

16:00-16:30 Transspolni glas in govor 

prof. dr. Irena Hočevar Boltežar, dr. med., otorinolaringologinja

Transspolne osebe ob rojstvu ugotovljenega spola ne dojemajo kot svojega. Večina raziskav kaže, da so vzrok  spremembe v hormonskih interakcijah in predvsem v morfoloških in funkcionalnih spremembah v centralnem živčevju. Glede na to, da so glasovne in govorne značilnosti posameznika odvisne od lastnosti vokalnega trakta ter živčne kontrole, ki se oblikujeta z razvojem in rastjo, predstavlja za transspolne osebe v procesu tranzicije poseben izziv pridobiti ustrezen glas in govor. 

16:35-17:05 Preklinjanje: Med strategijo regulacije čustev in bolezenskim znakom 

Aleš Oblak, mag. kog. zn.

Preklinjanje je v civilizirani družbi nezaželeno. Je znak slabega samonadzora, lahko pa nas celo razkrije kot neuke in neomikane. Kljub temu pa ima preklinjanje adaptivno funkcijo. Lahko nam namreč služi kot učinkovita metoda regulacije čustev (npr. olajša občutke jeze in frustracije, ojača občutke ugodja). Po drugi strani pa je preklinjanje lahko znak pretirano oslabljenih inhibitornih sistemov ter bolezenski simptom (npr. pri Tourettovem sindromu). Pogledali si bomo evolucijsko-psihiatrično perspektivo na preklinjanje; torej ne kot nekaj dobrega ali slabega, ampak kot dimenzijo čioveškega delovanja s svojimi adaptivnimi funkcijami, ki pa lahko pod danimi družbenimi ali patološkimi pogoji postane škodljiva.  

17:10-17:40 Metafora - igra jezika 

Gašper Tonin, dipl. slov. in lit. komp., študent medicine

Metafora je igra jezika, ki pesnikom, literarnim teoretikom in jezikoslovcem že stoletja buri duhove. Veste, da jo v jeziku uporabljate vsak dan? V preteklosti se je razvilo več pogledov nanjo, v zadnjem stoletju pa se je s področja literarne vede in poetike teorija metafore preselila tudi v nevroznanost. Nevroznanstvene raziskave svoja dognanja umeščajo v okvire kognitivnih teorij – nekaj, ki poskušajo razložiti ta jezikovno-ustvarjalni fenomen, se jih bomo poskusili dotakniti tudi mi.   

17:40-17:55 Odmor 

17:55-18:25 Intimni ples jezika in delovnega spomina 

prof. dr. Grega Repovš, kognitivni nevroznanstvenik

Kognitivni sistem označujejo številni primeri povezanosti med različnimi sposobnostmi ter njihovo polno izkoriščenje v raznolike, včasih tudi nepredvidene namene. Med tovrstne povezave sodi tudi soodvisnost jezika in delovnega spomina. Na eni strani je delovni spomin nujen za sposobnost osvajanja novih besed in jezikov kot tudi za procese oblikovanja in razumevanja govora in besedil. Na drugi strani pa jezikovne reprezentacije in mehanizmi izgovorjave besed ponujajo zelo robustno orodje za hranjenje informacij v delovnem spominu. Na predavanju bomo predstavili nekatere osnove delovnega spomina, jezika in njune tesne povezanosti. 

18:30-19:00 Afazije – motnje notranje govorice 

Margarita Grneva, dr. med., specializantka nevrologije

Afazija (phasis; govor in -a; nasprotje) je izgubljena zmožnost razumevanja in/ali izražanja z govorico, ki nastane zaradi možganskih okvar. V večini primerov je prizadeta dominantna leva hemisfera. O lateralizaciji jezika sta prvič pisala francoski nevrolog Paul Broca in nemški nevrolog Karl Wernicke, čigava imena nosita glavni področji za govor v možganih. Glede na to katera področja možganov (in v kakšni meri) so prizadeta poznamo več vrst afazij. Afazija prav tako prizadene ljudi, ki se sporazumevajo z znakovnim jezikom (ob normalni gibljivost okončin!). Lahko nastane kot posledica možganske kapi, poškodbe glave in možganov, vnetja možganov, možganskih tumorjev, v sklopu demence ali paroksizmalno ob epileptičnih napadih. Zdravimo jo odvisno od vzroka, ključna pa je obravnava in vodenje s strani logopeda.  

12.00 Babel

Alejandro González Iñárritu, ZDA/Mehika/Francija, 2006, 35 mm, 1.85, barvni, 142', sp

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
Vstop je prost, vstopnice prevzamete na blagajni Kinoteke največ eno uro pred projekcijo filma.

Film hkrati spremlja zgodbe ameriškega para na dopustu, mehiške varuške z otroki, japonske najstnice in družine v Maroku, ki jih je vse prizadela ena nespametna odločitev sredi puščave. Film ponazarja, kako krhko je lahko življenje in kako hitro nas lahko en usoden dogodek stane vsega. Nelinearen stil pripovedovanja štiri zanimive zgodbe povzdigne v prepleteno in čustveno pripoved o navadnih ljudeh in nemogočih okoliščinah.

Projekciji bo sledila razprava z Jernejem Imperlom.

19.30 Paterson

Jim Jarmusch, ZDA, 2016, 118', sp

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Vstop je prost. 

Nežna zgodba o vozniku avtobusa po imenu Paterson, ki v istoimenskem mestecu tiho zapisuje verze v svojo beležko. Drobce navdiha najde v ritmičnem vsakdanu ob opazovanju potnikov, v škatlici vžigalic, naključnih srečanjih, objemu svoje Laure. Film je preplavljen s poezijo in je v bistvu tudi sam – pesem.

Projekciji bo sledila razprava z Alino Holnthaner in Vidom Ramšakom.

Predavanja

Avla, UP Famnit

17:30 Osnove razvoja možganov: Zakaj so zgodnje izkušnje pomembne (Predavanje na daljavo)

Dr. Naja Ferjan Ramirez

Vse več raziskav o otroških možganih kaže, da so zgodnje izkušnje ključnega pomena za zgodnji razvoj možganov. Na predavanju se bomo osredotočili na osnove razvoja možganov in raziskali sestavine zgodnjih interakcij, izkušenj in odnosov, ki služijo kot osnovni gradniki za rast možganov. Obravnavali bomo najnovejše raziskovalne tehnike za preučevanje otroških možganov in se osredotočili na raziskave, ki opisujejo, kako se otroški možgani spreminjajo zaradi učenja jezika.

18:30 Transspolni glas in govor (Predavanje na daljavo)

Prof. Dr. Irena Hočevar Boltežar

Transspolne osebe ob rojstvu ugotovljenega spola ne dojemajo kot svojega. Večina raziskav kaže, da so vzrok  spremembe v hormonskih interakcijah in predvsem v morfoloških in funkcionalnih spremembah v centralnem živčevju. Glede na to, da so glasovne in govorne značilnosti posameznika odvisne od lastnosti vokalnega trakta ter živčne kontrole, ki se oblikujeta z razvojem in rastjo, predstavlja za transspolne osebe v procesu tranzicije poseben izziv pridobiti ustrezen glas in govor, skladen z njihovim občutenim spolom.

Podrobnosti o dogodku
  • Začetek
    16. 3. 2023 16:00
  • Konec
    16. 3. 2023 23:59
Prijava na delavnice

LJUBLJANA

Delavnice za odrasle
Prijave sprejemamo na sinapsa.senior@gmail.com, zadeva: ‘Ime delavnice’ od 2. 3. 2023 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.

Delavnice za otroke
Prijave sprejemamo na naslov: sinapsa.junior@gmail.com, zadeva: ‘Delavnice za otroke’ od 2. 3. 2023 do zapolnitve prostih mest. Prosimo, da v prijavi navedete tudi starost udeležencev. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.