Četrtek, 18. 3. 2021

Klinična predavanja

Spodaj si lahko ogledate posnetek posameznega predavanja tako, da kliknete na posamezen naslov. Na desni strani pa najdete povezavo, ki vas bo vodila do predavanj posameznega kanala.

Predavanja 

16:00–16:35  Kako hiperkinetična motnja (ADHD) vpliva na odnose? 

dr. Jerneja Maček, pedopsihiatrinja 

Predavanje bo zajemalo razlago pojma hiperkinetična motnja (ADHD), njeno prepoznavo, diagnosticiranje in obravnavo skupaj z miti in predpostavkami, ki se danes pogosto pojavljajo. Izpostavljeni bodo glavni izzivi, ki jih motnja prinaša v kontekstu vsakodnevnega sodelovanja z drugimi, še posebej pa iz vidika odnosa otrok - starš ter partnerskega odnosa. Poiskali bomo tudi možne koristi, ki jih prinaša, in pokazali možne posledice, če je neprepoznana in nezdravljena. 

16:40–17:15  Ali je lahko duševna motnja "nalezljiva"?  

Marko Vrbnjak, psihiater 

Med pomembnejše stopnice v evoluciji človeka štejemo razvoj sposobnosti imitacije in prenosa informacij (tako čustvenih kot abstraktnih), a prednosti lahko vedno prinašajo tudi nove ranljivosti. V predstavitvi bomo raziskovali, ali je mogoče, da se doživljanje z vedenjem, ki bi ga lahko označili kot patološko, tako rekoč »prenese« iz ene osebe na drugo. Pogovarjali se bomo o fenomenih, kot sta Wertherjev in Papagenov efekt (samomorilnost kot imitacija oziroma njegovo nasprotje), ter opredelili koncept psihoze v dvoje (Folie a deux). Ugotavljali bomo, ali je »epidemija« lažnih novic in teorij zarote v času pandemije virusa SARS CoV-2 morda v povezavi z omenjenimi fenomeni. Odprli bomo temo če in kako se lahko pred omenjeno problematiko ščitimo, jo obravnavamo ali morda celo zdravimo. 

17:30–18:05  Nam lahkodisocialnaosebnostna motnja pove kaj novega o odnosih? 

Miran Pustoslemšek, psihiater 

V predavanju bo predstavljena polemika v zvezi z entitetama disocialna osebnostna motnja in psihopatija, prav tako specifika odnosov znotraj tega kontingenta populacije in navzven. Iz analiz slednjega odnosa bodo predstavljene refleksije na disonanten odnos družbe in države, iz katerega izhajajo številne dileme sodobnega obdobja. Predstavljena bo tudi subkultura zaprtih oseb, diapazon med stigmatizacijo in zlorabo instituta človekovih pravic s strani številnih akterjev. Predstavljena bo tudi vloga odnosa s strani forenzične psihiatrije.   

18:10–18:45  Sindrom odvisnosti od alkohola – član družine 

dr. Mirjana Radovanovič, psihiatrinja 

V predavanju bo govora o posledicah, ki jih na medosebne odnose znotraj družine in drugih sistemov (vrstniki, prijatelji, služba … ) vnese oseba s sindromom odvisnosti od alkohola. 

18:50–19:25 Umetno pri inteligenci ali inteligentno pri umetnosti? 

Jurij Dreo, nevroznanstvenik 

V predavanju se bomo dotaknili preseka med umetno inteligenco, človeškim vsakdanjikom ter nevroznanostjo. Ne bomo se bali špekulirati, a bomo previdni pri ločitvi med vizijami in dejstvi. 

Filmi 

20:00–21:00  Komentar filmaVečno sonce brezmadežnega uma(Eternal sunshine of the spotless mind) 

Michel Gondry, 2004, 108 min 

Ko Joel spozna, da si je njegovo dekle Clementine izbrisalo spomin na njuno neuspešno razmerje, se tudi sam posluži tega postopka. Med brisanjem mora vsak spomin na Clementine podoživeti in tako odkrije, da jo še vedno ljubi. Začne se beg po labirintih Joelove zavesti in bitka za ohranitev spominov. 

Film komentirataTara Mašič Vlaškalić, študentka filozofije, in Kristina Stražišar, študentka sociologije in pedagogike.

Predavanja 

17:00–17:55 Zgodnjirazvojsocialnegavedenja   

dr. Vesna Jug,psihologinja 

Predavanjeosocialnemrazvojuotrokavprvihdvehletihživljenjaterpredstavitevnekaterihpodročijsocialnegavedenjavzgodnjemotroštvu. 

18:00–18:35 Bolezen: "A jekajtrdenmost?" 

Kaja Petek,biopsihologinja 

Predavanje bo skozi zgodbe kliničnih primerov orisalo pomen skupnosti in kvalitete medosebnih odnosov v življenju posameznika s kronično, neozdravljivo boleznijo. Govora bo o tem, zakaj bolezen nikdar ne prizadene zgolj bolnika samega, pač pa tudi njegove bližnje, in preizkuša trdnost njihovih odnosov. 

18:40–19:35 Povezanostskozimikrobiom 

dr. Tina Tinkara Peternelj,biokemičarka 

Na srečanju se bomo osredotočili na os črevo-mikrobiota-možgani in njen pomen za psihofizično blagostanje človeka in družbe. Osvetlili bomo svet mikroorganizmov, ki naseljujejo naše telo in ekosistem, v katerem živimo. Iskali bomo vzporednice med mikro okoljem naših celic in našim mentalnim, emocionalnim in socialnim delovanjem. V luči dogodkov preteklega leta bomo skozi komunikacijske kanale med črevesjem in možgani odkrivali priložnosti za povezanost in čilost v nas in med nami. 

Film 

20:00–20:30  Komentar filmaNahrani me z besedami 

"V tri dele razdeljena zgodba o družini v precepu, kjer vsakdo skuša nekaj (nekoga) drugega, a na koncu ugotovi, da so vsi iskali medsebojno povezanost, deluje na več ravneh in vsekakor ni stereotipna, dolgočasna ali že videna. Predvsem pa film predstavi avtorja z zanimivimi idejami in pristopi, ki veliko obeta."- Igor Harb, Vikend 

Film komentirata Martin Turk, scenarist in režiser, in prof. dr. Ernest Ženko, filozof. ModeriraKaja Miglič Pirkmaier, študentka biopsihologije.

Delavnice za otroke

16:00–16:45  Sprehod po možganih – delavnicaza otroke od 4. do 6. razreda

Izvajalci: organizacijska skupina delavnic za otroke Tedna možganov 2021

Št. udeležencev:15

Letos se bomo z otroki na delavnicah podali na popotovanje v skrivnostni svet živčevja. Skozi interaktivne aktivnosti bomo spoznavali predele naših čudovitih možganov. Pri tem seveda ne bomo pozabili na odnose, letošnjo temo Tedna možganov. Odnosi znajo biti precej zapleteni, prav tako, kot so zapleteni naši možgani. Skupaj bomo skozi zabavne in poučne igre skušali razvozlati kar oboje.Kaj nam pomenijo odnosi, zakaj in kako jih tvorimo ter vzdržujemo? Kakšno vlogo imajo pri tem različni procesi, ki se odvijajo v možganih?Možgane sestavljajo različni deli in delci.V kakšnem odnosu so ti med seboj? Kako je videti naše živčevje?

Smo vas pritegnili? Vabljeni torej, da se nam pridružite na poti po možganskih vijugah, kjer bomo odkrivali delovanje tega neverjetnega organa in njegovo povezavo z odnosi.  

Veselimo se druženja z vami!

17:00–17:45  Sprehod po možganih – delavnicaza otroke od 7. do 9. razreda  

Izvajalci: organizacijska skupina delavnic za otroke Tedna možganov 2021

Št. udeležencev:15

Letos se bomo z otroki na delavnicah podali na popotovanje v skrivnostni svet živčevja. Skozi interaktivne aktivnosti bomo spoznavali predele naših čudovitih možganov. Pri tem seveda ne bomo pozabili na odnose, letošnjo temo Tedna možganov. Odnosi znajo biti precej zapleteni, prav tako, kot so zapleteni naši možgani. Skupaj bomo skozi zabavne in poučne igre skušali razvozlati kar oboje.  Kaj nam pomenijo odnosi, zakaj in kako jih tvorimo ter vzdržujemo? Kakšno vlogo imajo pri tem različni procesi, ki se odvijajo v možganih?Možgane sestavljajo različni deli in delci.V kakšnem odnosu so ti med seboj? Kako je videti naše živčevje?

Smo vas pritegnili? Vabljeni torej, da se nam pridružite na poti po možganskih vijugah, kjer bomo odkrivali delovanje tega neverjetnega organa in njegovo povezavo z odnosi.  

Veselimo se druženja z vami!

Podrobnosti o dogodku
Izvedba dogodka
Predavanja

Predavanja potekajo v živo preko spletnega prenosa na dveh kanalih hkrati. Povezavo do posameznega kanala najdete na vrhu strani. Nekatera predavanja bodo dostopna na SiNAPSINEM Youtube kanalu za kasnejši ogled.

Filmi

Filmski program poteka v dveh delih. Spletni ogled filmov bo mogoč pred začetkom Tedna možganov od petka do nedelje (12.–14. 3.), med Tednom možganov pa si boste lahko v živo ogledali komentarje filmov. Spletne povezave do filmskih projekcij najdete tukaj, komentarji filmov pa bodo potekali med rednim programom na kanalih 1 in 2 (povezavi najdete na vrhu strani). Spletni ogled filma bo potekal prek platforme Vimeo v omejenih časovnih intervalih. V štirih urah, ki so na razpolago za ogled posameznega filma, je potrebno začeti z ogledom, film si lahko nato nemoteno pogledate do konca.

Delavnice

Vse delavnice bodo potekale preko spletne platforme Zoom.

Delavnice za odrasle

Prijave sprejemamo na naslov sinapsa.senior@gmail.com (zadeva: Naslov delavnice) od 4. 3. 2021 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav ne upoštevamo. Prosimo, da se prijavite na vsako delavnico posebej. Vse informacije glede izvedbe delavnice boste prejeli po prijavi.

Delavnice za otroke

Otroke na delavnico prijavijo starši ali skrbniki. Ob prijavi je potrebno navesti ime in starost otroka ter točen termin delavnice. Na isto delavnico lahko v enem elektronskem sporočilu prijavite več otrok. Prijave sprejemamo na naslov sinapsa.junior@gmail.com (zadeva: Naslov delavnice, termin in starostna skupina) od 4. 3. 2021 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav ne upoštevamo. Vse informacije glede izvedbe delavnice boste prejeli po prijavi.