Ponedeljek, 11. 3. 2024

Teden možganov se začne s ponedeljkom, ko z različnih vidikov predstavimo osrednjo temo, ki ji sledimo skozi cel teden.

16:00-16:15
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

Uvodni nagovor
Lovro Pečnik in Amadeja Oder, vodji organizacijske ekipe Tedna možganov

16:15-17:00 
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

Predavanje: Od kod izvira omamnost ljubezni?
prof. dr. Gregor Majdič, endokrinolog in nevroznanstvenik

Ljubezen je naš spremljevalec od zibelke do smrti. Materinska ljubezen je močno čustvo, ki se sproži ob rojstvu in zagotavlja, da mama skrbi za otroka in posledično za preživetje potomstva. Materinsko ljubezen kasneje pogosto nadomesti ljubezen med partnerjema, ki lahko traja vse življenje, lahko pa se prekine in se začenja večkrat znova z različnimi partnerji. Toda kaj sploh je ljubezen? Je nekaj nam nedoumljivega? Je le igra molekul/nevroprenosnikov v naših možganih? Je omamljenost? Nevroznanost zanima tudi to, kaj se dogaja v naših možganih, kadar smo zaljubljeni in čeprav še zdaleč ne razumemo delovanja naših zaljubljenih možganov, znanost počasi odkriva, kaj se dogaja v možganih ko se zaljubimo in ko ostajamo v dolgotrajnem razmerju. Dolgotrajna monogamna razmerja so pri sesalcih redka, saj je le okoli 5 % sesalcev monogamnih (mnogo pogosteje je to pri pticah, saj je kar okoli 90 % ptic socialno monogamnih). A vendar smo se iz proučevanja nekaterih monogamnih sesalcev, predvsem voluharic, naučili, kaj se dogaja v njihovih možganih, da ostanejo zveste partnerjem, in raziskave kažejo, da so vsaj nekateri od teh mehanizmov pomembni tudi pri ljudeh. Kljub temu, da skuša nevroznanost razvozlati, kaj se dogaja v naših možganih, ko smo zaljubljeni in tudi če bomo ugotovili, kako delujejo celični in molekularni procesih v naših zaljubljenih možganih, pa bo ljubezen zagotovo ostala še naprej tudi skrivnostno čustvo, vir navdiha za pesmi in knjige, čustvo, ki je del naše edinstvene narave.

17:15-18:00 
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

PredavanjeSex differences in drug addiction 
Prof Ronald See, Ph. D, psiholog in nevroznanstvenik

Predavanje bo potekalo v angleščini.

18:15-19:00 
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

PredavanjeSociološke perspektive v razumevanju seksualnosti
prof. dr. Roman Kuhar, sociolog in raziskovalec

Teorija seksualnih scenarijev in teorija družbenih institucij sta dve teoretski perspektivi v sociologiji, ki nam omogočata razumevanje osnovnega sociološkega pristopa k seksualnosti. Ta pristop obravnava seksualnost kot proces učenja, ki je oblikovan znotraj določene družbe s pomočjo kulturnih scenarijev o seksualnosti in različnih institucionalnih mehanizmov reguliranja človeške seksualnosti. V tem smislu, kot je zapisal francoski filozof Michael Foucault, seksualnost ni nekaj, kar bi bilo ""naravno dano"", pač pa je zgodovinski konstrukt.
Omenjeni teoriji bosta izhodišče za kratek uvod v sociološko razumevanje seksualnosti, v katerem si bomo pogledali tudi nekaj empiričnih podatkov iz sociološke raziskave o seksualnosti dijakov in dijakinj ter študentk in študentov v Sloveniji. Ti pomirjujoče delujejo na dežurne akterje netenja moralnih panik, saj kažejo, da si večina mladih želi klasičnega monogamnega razmerja.

19:30-22:00 
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

FilmPortret mladenke v ognju
Špela Setničar, scenaristka in komparativistka
Režiser: Sciamma

Film Portret mladenke v ognju je zapetljiva pripoved o slikarki in plemkinji, katere portret slika po naročilu, za namene njene prihajajoče dogovorjene poroke. Film je postavljen v Bretonijo, v 18. stoletje in uteleša hotenje skozi poteze čopiča in ognja. Je dobitnik Queer Palme na 72. filmskem festivalu v Cannesu, režiserka in scenaristka Céline Sciamma pa dobitnica nagrade za najboljši scenarij.

17.00-18.00
Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta Maribor (Predavalnica 1N26), Taborska ulica 8, 2000 Maribor

Predavanje: Sodobna obravnava oseb s spolno disforijo
Mag. Anica Prosnik Domjan, univ. dipl. psih.,
specialistka klinične psihologije, sodna izvedenka za klinično psihologijo 

Prikazana bo problematika oseb, ki se soočajo z motnjami spolne identitete s poudarkom na transspolnih osebah, katerih obravnava je v obdobju zadnjih nekaj let doživela veliko sprememb. V predavanju bo avtorica opisala sodoben diagnostični pristop in navedla strokovne smernice za pomoč takšnim osebam na primarnem in specialističnem nivoju. Prikazan bo primer uspešno zdravljene transspolne osebe s pridruženo osebnostno patologijo. Opisani bodo tudi nekateri možni zapleti zdravljenja motenj iz tega spektra v multidisciplinarnem timu, kakor tudi različni pristopi k zdravljenju transspolnih oseb. V zaključku bo odprta diskusija z izhodiščem: ali je transspolnost duševna motnja ali zgolj specifičen pojav v spolnosti?

18.00-19.00 
Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta Maribor (Predavalnica 1N26), Taborska ulica 8, 2000 Maribor

Predavanje: Spolna zloraba v času otroštva  in seksualnost
Doc. dr. Robert Oravecz dr. med. spec. psih. – psihoterapevt

Šandor Ferenczi je nekoč zapisal, da je spolna zloraba “umor otroške duše”. Otrok se na (spolni) napad odziva z zmedo in krivdo, saj je spolnost odraslih izven domena otroške duševnosti. Grozen občutek nemoče se sublimira v občutke krivde in odgovornosti, saj otrok  le na takšen način lahko zagotovi iluzijo nadzora nad dogajanjem. Osebe s pedofilskimi predpostavkami pogosto manipulirajo z otroci, potencialnimi žrtvami svojega spolnega početja. Otroka s prijaznostjo navežejo na sebe, s čem si zagotavljajo manjše tveganje za razkritje in obsodbo. Elementi ugodja, ki jih  otrok pogosto doživlja ob spolni manipulaciji,i še dodatno poglobijo občutke krivde in odgovornosti. “Sem bila magnet za pedofile” je tekom terapije spoznala ženska, žrtev večkratne spolne zlorabe v času otroštva. Storilec jo je seksualiziral do te mere, da se je sama ponujala in “zapeljevala” odrasle moške. Zaradi tega se je v odraslosti soočala s hudimi občutki lastne nesprejemljivosti. Če spolna zloraba vsebuje elemente nasilja, bolečine, ni redko, da žrtev v odraslosti išče podobne izkušnje ki  sprožajo intenzivne endorfinske odzive. Seksualiziranost otroka se v odraslosti lahko maifestira, kot delna ali parcialna averzija do spolnosti. Na drugem koncu spectra se nahaja promiskuiteta, ter različne spolne motnje v smislu fetišizma, sado-mazohistične prakse ali celo pedofilskih fantazij ali celo praks. 
V predavanju se bo avtor posvetil opisanim aspektom spolne zlorabe in relacijskim posledicam  nepredelanih spolnih travm v času otroštva.

Podrobnosti o dogodku
  • Začetek
    11. 3. 2024 16:00
  • Konec
    11. 3. 2024 23:59
Prijava na delavnice

LJUBLJANA

Delavnice za odrasle
Prijave sprejemamo na sinapsa.senior@gmail.com, zadeva: ‘Ime delavnice’ od 4.3.2024 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.

Delavnice za otroke
Prijave sprejemamo na naslov: sinapsa.junior@gmail.com, zadeva: ‘Delavnice za otroke’ od 4.3.2024 do zapolnitve prostih mest. Prosimo, da v prijavi navedete tudi starost udeležencev. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.