Vpeti v čas (okrogla miza)

Ali si vedel_a, da …

● je Albert Einstein s teorijo relativnosti, v kateri je prvi izpostavil relativnost časa ter predstavil model prostora in časa kot štirirazsežno celoto, silovito spremenil naše rigidno razumevanje časa ter odprl vrata novim odkritjem v astronomiji, teoretični fiziki in kvantni mehaniki?

● se procesiranje časa v možganih tesno povezuje s procesiranjem prostora, zato slepi ljudje drugače doživljajo čas kot videči?

● je že filozof Edmund Husserl razmejil razumevanje časa na objektivnega (kozmološkega), subjektivnega in na razumevanje časa na zavestni ravni, ki nam omogoča, da se vsi strinjamo z objektivnim trajanjem dogodka, ne strinjamo pa se v tem, kako dolg se nam je zdel na subjektivni (doživljajski) ravni?

Čas je v različnih sferah znanosti izjemno zanimiv fenomen, ki spodbuja in odpira poti za raziskovanje in nove načine mišljenja. Na dogodku Vpeti v čas bodo naši govorci skušali najti podobnosti in razlike med različnimi pojmovanji časa: kako čas razumemo v fiziki, kakšna je njegova vloga v naših telesih ter kako se s tem povezuje naša doživljajska komponenta.

Dotaknili se bomo tudi vprašanj, kot so:

  • Zakaj se ne moremo premikati skozi čas na enak način kot to počnemo po prostoru?
  • Kako naša telesa merijo čas in kako to, da so pri tem bolj točna kot naša zavestna ocena časa?
  • Kako se spremeni doživljanje časa pri duševnih motnjah, kot sta depresija in shizofrenija?

Lepo vas vabimo, da se nam pridružite na okrogli mizi Vpeti v čas, kjer se bodo o omenjenih in sorodnih temah pod moderatorstvom študentke kognitivne znanosti Neže Brezovnik pogovarjali fizik prof. dr. Sašo Grozdanov, fenomenolog mag. kognitivne znanosti Aleš Oblak in psihiater ter psihoterapevt dr. Miran Možina. Skozi dogodek bomo preverjali tudi časovne intuicije vas, gledalcev, našim gostom pa boste lahko postavili tudi svoja vprašanja. Dogodek bo za govorce izveden v živo, gledalci pa ga boste lahko spremljali na Youtube kanalu društva SiNAPSa v četrtek, 13. 1. 2022 ob 19.00.

Lepo vabljeni!

Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivno znanost in Organizacijska ekipa SiNAPSINIH nevroznanstvenih seminarjev

Podrobnosti o dogodku