Teden možganov 2021: Človek ni otok

Opis letošnje teme

V preteklem letu je večina ljudi zagotovo veliko razmišljala o odnosih. Pandemija COVID-19 je krepko zamajala ustaljeni ritem naših življenj in če je bilo včasih samoumevno, da se dobimo s prijatelji na koncertu, na pijači ali v kinu, od lanskega marca temu ni več tako. Nujno potrebni ukrepi za zajezitev širjenja okužb so močno posegli v načine, na katere ustvarjamo in vzdržujemo odnose. Še vedno se učimo, kako v novi resničnosti, v kateri smo se znašli, zadostiti temeljni človeški potrebi po povezanosti.

Prejšnje leto smo Teden možganov zaradi hitrega širjenja virusa tik pred otvoritvijo odpovedali. Letos sta grafična podoba in način izvedbe drugačna, tema pa ostaja enaka. Rdeča nit Tedna možganov 2021 so torej odnosi – tema, ki je vedno aktualna, v teh časih pa morda še bolj.

Človek je kot socialno bitje vedno vpet v takšne ali drugačne odnose. Ljudje bivamo v vzajemni povezavi z drugimi – mi vplivamo nanje in oni vplivajo na nas, kar je dinamičen proces na več ravneh. Razvili smo izredno zapleten in prefinjen sistem medsebojne komunikacije. Zmožni smo učenja prek socialnih stikov, vzpostavljanja velikih socialnih sistemov in bivanja v njih, prosocialnega vedenja ter sodelovanja na način, ki je drugačen od drugih živih bitij. Pri vsem tem sodelujejo številne možganske strukture in omrežja. Na Tednu možganov se bomo spraševali, kako socialni procesi in vedenje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem. Zanimalo nas bo, kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo. Poglobili se bomo v vprašanja o evolucijskem razvoju socialnih možganov ter razpravljali o psiholoških vidikih odnosa do sebe in drugih. Govorili bomo o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja. Zanimalo nas bo, kako okoljski in sociokulturni dejavniki vplivajo na odnose ter na kakšen način se oblikuje odnos znotraj in med skupinami, vključno z diskriminacijo, predsodki in stereotipi. Medtem ko imamo na eni strani intimnost, partnerstvo in prijateljstvo, imamo na drugi strani osamljenost in socialno izolacijo – dotaknili se bomo obeh delov spektra odnosov, njunega vpliva na možgane in psihološko blagostanje.

Če želite s pomočjo nevroznanosti odkrivati nove dimenzije odnosov, lepo vabljeni na Teden možganov!

 

Nedavni komentarji
    Ads
    Event Search