Teden možganov 2023: Na koncu jezika

V letošnjem programu bomo možgane spoznavali skozi prizmo jezika. Jezikovno izražanje predstavlja del našega vsakdana. Preko svojevrstnih možganskih mehanizmov, ki botrujejo našemu preoblikovanju misli v zvočno obliko, lahko opazujemo, kako jezik zrcali drobce našega razumevanja sveta. V prvih dneh Tedna možganov bomo raziskovali, kako na fenomen jezika gledajo različne humanistične vede, kot so antropologija in etnologija, ter kako se do razvoja jezika pri posamezniku opredeljuje psihologija. Jezik namreč vpliva tudi na naše psihološke značilnosti ter samozavedanje.

V nadaljevanju se bomo posvetili številnim možnim zapletom na področju jezika. Spraševali se bomo, kako lahko poškodbe možganov vplivajo na verbalno izražanje, kaj vse nam o okvarjeni povezavi med jezikom in možgani povedo afazije in motnje govora ter kakšno vlogo ima ob tem tudi spomin. Stopili bomo na področje spola in se vprašali, kakšno vlogo imata jezik in govor pri transspolnih osebah, raziskovali pa bomo tudi spolno zaznamovanost jezika in njegov vpliv na izražanje spolne identitete. Umetna inteligenca odpira nova vprašanja in dileme na področju jezika, zato bomo strokovnjake povprašali o komunikaciji med računalnikom in človekom, možgansko-računalniških vmesnikih in programih, ki lahko z nami že zelo prepričljivo kramljajo. Kako pa se med seboj sporazumevajo gluhi in naglušni? Tekom tedna bomo spregovorili tudi o znakovnem jeziku in sporazumevanju s kretnjami, z osnovami slovenskega znakovnega jezika pa se boste lahko spoznali tudi na eni izmed delavnic. Sredin slovenski dan možganov bomo proslavili z naborom predavanj, ki raziskujejo aktualne tematike na področju nevroznanosti, kot so uporaba psihoaktivnih substanc pri terapiji posttravmatske stresne motnje in nevropsihiatrični simptomi ter znaki sindroma dolgi covid. Teden bomo sklenili z okroglo mizo o medicinski hipnozi, kjer bomo raziskovali, kako lahko z močjo sugestij pri ljudeh induciramo celo spremenjeno stanje zavesti in katere omejitve se pojavljajo ob izvajanju te metode.

Teden bodo ves čas spremljale filmske projekcije s komentarji in delavnice, ki bodo raziskovale različne vidike komunikacije (asertivna, nenasilna), manjkalo pa ne bo niti delavnic za najmlajše. Posamezni dogodki pod okriljem Tedna možganov se bodo odvili tudi v Novem mestu, Kopru in Mariboru, tako da zanimivih predavanj ne bo manjkalo prav nikjer.

Lepo vabljeni!

Nedavni komentarji
    Latest Events
    Ads
    Event Search