O nas

Teden možganov: mednarodna akcija ozaveščanja o možganih

Teden možganov (v izvirniku BrainAwarenessWeek)  je mednarodna akcija, pri kateri sodelujejo različne organizacije širom sveta. Vsako leto se v tretjem tednu marca odvijajo številni dogodki, ki želijo ozaveščati laično in strokovno javnost o koristih raziskovanja in poznavanja živčevja za posameznike in družbo. V Sloveniji akcija poteka pod okriljem društva SiNAPSA, slovenskega društva za nevroznanost. Dogodki se odvijajo v Ljubljani in drugih slovenskih krajih: Mariboru, Kopru, Novem mestu, Tolminu, Idriji idr.

Vsako leto izberemo drugo krovno temo Tedna možganov, v okvirih katere predstavimo delovanje možganov. Teme, ki smo se jih lotili v prejšnjih letih, so možgani in ljubezen, spanje in sanjanje, nevrotipičnost in nevrodiverziteta, bolečina, krize, odnosi, idr. Teden začnemo s ponedeljkovo otvoritvijo, kateri sledijo plenarna predavanja, ki iz različnih zornih kotov in kar najbolj na široko predstavijo tematiko tedna. V torek in četrtek nam strokovnjaki, ki delujejo na področju zdravstva in se v praksi ukvarjajo z nevrološkimi in duševnimi boleznimi osvetlijo klinične težave in terapevtske pristope v okviru zastavljene teme. Sreda je namenjena vročim temam v nevroznanosti, kjer so predstavljena pomembna nevroznanstvena odkritja zadnjih let. Celoten program v petek zaokroži okrogla miza z debato med strokovnjaki različnih področij. Tekom celega tedna v sodelovanju z zunanjimi izvajalci potekajo tudi delavnice za otroke in odrasle ter projekcije filmov in razprave o njihovi vsebini, ki potekajo v sodelovanju s Slovensko kinoteko in distribucijo Fivia. Vsako leto organiziramo tudi likovni natečaj za osnovnošolce, ki jih za sodelovanje bogato nagradimo. Sreda v tretjem tednu marca je od leta 2016 razglašena za nacionalni dan možganov, ki ga vsako leto obeležimomo s proslavo v čast temu izjemnemu in skrivnostnemu organu.

Organizacijsko skupino Tedna možganov, ki deluje v okviru SiNAPSE, sestavljamo študentje medicine, psihologije, kognitivne znanosti, biopsihologije, ekonomije, farmacije, pedagogike in andragogike, biologije in drugih smeri, ter mladi na začetku poklicne poti. Trudimo se, da izbrano temo vsako leto predstavimo kar se da interdisciplinarno.

Dogodki med letom

Nevroznanstveni seminarji  

Nevroznanstveni seminarji so redna srečanja, namenjena tako laični kot strokovni javnosti, ki jih v obliki predavanj ali okroglih miz organizira organizacijska skupina SiNAPSINIH nevroznanstvenih  seminarjev v sodelovanju s študenti Študentske sekcije Slovenskega društva za kognitivno znanost. Z njimi želimo predstaviti aktualna spoznanja, raziskave, dosežke in pereče teme sodobne nevroznanosti. V ta namen k sodelovanju vabimo strokovnjake z različnih področij, kot so psihologija, kognitivna znanost, tehnologija, filozofija in naravoslovne znanosti, ki nam pomagajo najsodobnejša spoznanja nevroznanosti umestiti v širši znanstveni in družbeni kontekst.

Naše pretekle dogodke si lahko ogledate na našem seznamu predvajanja na Youtube kanalu društva SiNAPSA.

UMetnost: Nevroznanost v galeriji

Galeristi smo manjša delovna skupina, ki povezuje dva navidezno nezdružljiva svetova – svet znanosti in umetnosti. V sodelovanju z Narodno galerijo z vidika nevroznanosti, kognitivne znanosti, psihologije, umetnostne zgodovine in z umetnostjo povezanih strok preučujemo različne oblike umetnosti. Naš glavni cilj je bolje razumeti delovanje možganov s pomočjo umetnosti in pa z umetnostjo povezane nevroznanstvene teme na poljuden način približati širšemu občinstvu. Na naših dogodkih, ki potekajo preko celega leta, se dotikamo vloge umetnosti pri razvoju možganov, domišljije in ustvarjalnosti kot nevroznanstvenih pojavov, lepotnih idealov, likovnih prvin in vizualne ter glasbene umetnosti v povezavi z nevroznanostjo. Skozi proces snovanja dogodkov želimo poudariti tudi pomen umetnosti za posameznika in njeno vlogo v družbi ter doseči preboj na področju nevroestetike v slovenskem prostoru.

Naše pretekle dogodke si lahko ogledate na našem seznamu predvajanja na Youtube kanalu društva SiNAPSA.

B-AIR spletni seminarji

B-AIR je projekt pod okriljem Radia Slovenija in Kreativne Evrope, katerega glavna cilja sta ozaveščanje in informiranje splošne  javnosti o pomembnosti zvoka in glasbe za človeka ter raziskovanje potenciala glasbe za uporabo v zdravstvenem sistemu. Preko različnih znanstvenih disciplin, med katerimi je ključna nevroznanost, razlagamo široke pojave, vezane na zvok in glasbo. Člani organizacijske skupine tedna možganov sodelujemo pri organizaciji spletnih seminarjev o nevroznanosti glasbe, zvoka in sluha. Poleg tega pa se v okviru projekta odvijajo tudi različne radijske oddaje, kot so B-AIR Zvočenja in Možgani na dlani: V omrežju zvoka. 

Nedavni komentarji
    Latest Events
    Ads
    Event Search