O nas

Teden možganov: mednarodna akcija ozaveščanja o možganih
Teden Možganov 2021

Teden možganov (v izvirniku BrainAwarenessWeek)  je mednarodna akcija, pri kateri sodelujejo različne organizacije širom sveta. V tretjem tednu marca se odvijajo številni dogodki, ki želijo osveščati laično in strokovno javnost o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. V Sloveniji akcija poteka pod okriljem SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost. Večina dogodkov se odvija v Ljubljani, vsako leto pa nekaj dogodkov poteka tudi v drugih mestih po Sloveniji. 

Ponedeljkovi otvoritvi Tedna možganov sledijo plenarna predavanja, ki iz različnih zornih kotov predstavijo osrednjo tematiko. Torek in četrtek sta namenjena predavanjem, ki osvetlijo tematiko iz kliničnega vidika. Ta dva dni predavajo strokovnjaki, ki delujejo na področju zdravstva ter se v praksi ukvarjajo z nevrološkimi in duševnimi boleznimi. Sreda je namenjena top temam v nevroznanosti, kjer so predstavljena pomembna nevroznanstvena odkritja zadnjih let. Celoten program zaokroži okrogla miza, ki poteka v petek. Ves teden v sodelovanju z različnimi zunanjimi izvajalci potekajo delavnice za otroke in odrasle ter projekcije filmov in razprave o njihovi vsebini, ki potekajo v sodelovanju s Slovensko kinoteko ter distribucijo Fivia. Vsako leto v okviru Tedna možganov poteka tudi likovni natečaj za osnovnošolce. Sreda v tretjem tednu marca je od leta 2016 razglašena za nacionalni dan možganov, ki ga vsako leto obeležujemo s proslavo v čast možganom.  

Organizacijsko skupino Tedna možganov, ki deluje v okviru SiNAPSE, sestavljajo večinoma študentje medicine, psihologije, kognitivne znanosti in podobnih smeri, ter mladi na začetku poklicne poti. Letos so pri spletni organizaciji dogodka združile moči ekipe, ki navadno delujejo lokalno. Teden možganov 2021 je tako produkt dela skupin iz Ljubljane, Kopra, Novega mesta in Maribora.

Dogodki med letom

Nevroznanstveni seminarji  

Nevroznanstveni seminarji so redna srečanjanamenjena tako laični kot strokovni javnosti, ki jih v obliki predavanj ali okroglih miz organizira organizacijska ekipa SiNAPSINIH seminarjev v sodelovanju s študenti Študentske sekcije Slovenskega društva za kognitivno znanost. Z njimi želimo širši zainteresirani javnosti približati aktualna spoznanja, raziskave in dosežke sodobne nevroznanosti. V ta namen k sodelovanju vabimo strokovnjake z različnih področij, kot so psihologija, kognitivna znanost, tehnologija in filozofija, ki nam pomagajo najsodobnejša spoznanja nevroznanosti umestiti v širši znanstveni in družbeni kontekst.

Galeristi   

Galeristi smo manjša delovna skupina, ki povezuje dva navidezno nezdružljiva svetova – svet znanosti in umetnosti. V sodelovanju z Narodno galerijo z vidika nevroznanosti, kognitivne znanosti, psihologije, umetnostne zgodovine in z umetnostjo povezanih strok preučujemo različne oblike umetnosti ter jih skušamo predstaviti širši javnosti. Naš glavni cilj je bolje razumeti delovanje možganov s pomočjo umetnosti in povezane nevroznanstvene teme na poljuden način približati širšemu občinstvu, ki zajema predvsem študente medicine, psihologije, kognitivne znanosti in obiskovalce Narodne galerije ter nasploh navdušence nad nevroznanostjo ali umetnostjo. Na naših dogodkih, ki potekajo preko celega leta, smo se dotikali vloge umetnosti pri razvoju možganov, domišljije in ustvarjalnosti kot nevroznanstvenih pojavov, lepotnih idealov, likovnih prvin in vizualne ter glasbene umetnosti v povezavi z nevroznanostjo. Skozi proces snovanja dogodkov želimo tudi poudariti pomen umetnosti za posameznika in njeno vlogo v družbi ter doseči preboj na področju nevroestetike v slovenskem prostoru. 

B-AIR 

B-AIR je projekt pod okriljem RTV Slovenija, katerega cilj je ozaveščanje in informiranje širše javnosti o pomembnosti zvoka in glasbe za človeka. Preko različnih znanstvenih disciplin, med katerimi je ključna tudi nevroznanost, razlagamo široke pojave, vezane na zvok in glasbo. Odvijajo se različni spletna predavanja in cikel radijskih oddaj Možgani na dlani: V omrežju zvoka.   

Nedavni komentarji
    Ads
    Event Search