(Do)živeti umetnost – nevroznanost v doživljanju umetnosti

Leta 1817 je francoski avtor Stendhal, vpet v lepoto preštevilnih umetnin ob obisku Firenc, doživel edinstven, nenavaden občutek. Svojo izkušnjo med obiskom je opisal v knjigi Neapelj in Firence: Potovanje iz Milana v Reggio, kjer je zapisal:

»Bil sem v nekakšni ekstazi, od ideje, da sem v Firencah, blizu velikih mož, katerih grobnice sem videl. Potopljen v razmišljanje o vzvišeni lepoti … Dosegel sem točko, ko človek naleti na nebeške občutke … Vse je tako živo govorilo moji duši. Ah, če bi le lahko pozabil. Srce mi je razbijalo, čemur v Berlinu pravijo ‘živčnost’. Življenje je izteklo iz mene. Hodil sem s strahom pred padcem.«

Stendhalovo doživetje predstavlja le skrajnost doživljanja umetnine. Marsikdo pa lahko pred oči prikliče trenutek, ko je med obiskom galerije, obstal pred veličastno umetnino z občutkom prevzetosti, presunjenosti in osuplosti. Občutek, ki ga doživimo ob nečem veličastnem, mogočnejšem, ki nas napolni z občutkom majhnosti in nepomembnosti.

Je torej smoter umetnosti, da nas prevzame in presune? In, ali je potem umetnikov namen ustvarjanja, izdelovanje del, ki bi ga osupnila? Kakšno vlogo pri tem igra galerija kot prostor, ki omogoča doživljanje umetnosti z njenim neposrednim stikom? Kaj pa estetika, čustva in naš razum?

In navsezadnje znanost, ki se skuša prebiti v svet prvoosebnega doživljanja – se lahko preučevanja doživljanja sploh lahko lotimo s klasičnimi znanstvenimi metodami? Kaj se pri doživljanju dogaja v možganih? Kakšno vlogo igra vizualna percepcija? So nam lahko občutki prevzetosti odvzeti kot posledica nevrodegenerativnih sprememb ali okvar vida?

SiNAPSINA organizacijska skupina Galeristi vas v sodelovanju z Narodno Galerijo vabi, da se nam pridružite na okrogli mizi, 15. 4. 2021 ob 18. uri preko ZoomWebinars in na YouTube prenosu v živo na kanalu SiNAPSE. S pomočjo panelistov, izr. prof. dr. Urbana Kordeša, Nataše Braunsberger in Igorja Šivca Trampuža, se bomo potopili v svet umetnosti in prvoosebnega doživetja.

Potrebna je predhodna prijava na dogodek. Povezavo do prijavnice najdete desno. Dogodek bo na voljo tudi preko prenosa v živo in po dogodku na YouTube kanalu SiNAPSE.

Našim gostom boste lahko preko aplikacije Sli.do postavili tudi svoja vprašanja.

Prisrčno vabljeni,
SiNAPSINA organizacijska skupina Galeristi v sodelovanju z Narodno galerijo. 

Izr. prof. dr. Urban Kordeš je vodja programa kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani in ustanovitelj raziskovalne skupine Observatorij. Diplomiral je iz matematične fizike, magistrski in doktorski študij pa je končal na področju filozofije kognitivne znanosti. Raziskovalno se ukvarja z empirično fenomenologijo, nevrofenomenologijo, globinskim raziskovanjem, metodami v raziskovanju netrivialnih sistemov in s kolaborativnim raziskovanjem v kognitivni znanosti.

Nataša Braunsberger je diplomirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za svoje diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado Filozofske fakultete. Že vrsto let je zaposlena v Oddelku za izobraževanje in animacijo v Narodni galeriji, kjer se ukvarja s prezentacijo in interpretacijo kulturne dediščine javnosti, pripravo programov in dogodkov za različne starostne skupine in ranljive skupine, zato dobro pozna galerijske obiskovalce, njihove želje in razmišljanje, pa tudi njihov okus.

Igor Šivec Trampuž je zdravnik oftalmolog, ki se ukvarja tudi s slikarstvom. Študiral je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, nato pa se je izpopolnjeval v tujini, med drugim na uglednem inštitutu za očesno mikrokirurgijo IMO v Barceloni. Slikati je začel že kot otrok. Slikarsko znanje je pridobival pod taktirko številnih mentorjev, med drugim pri akademskih slikarjih Marjanu Zaletelu, Janezu Kovačiču in Tonetu Račkem. Poleg tega deluje tudi kot član Likovne skupine Leon Koporc ter KUD KC in MF dr. Lojz Kraigher. Svojo ljubezen do narave prikazuje s številnimi oljnimi in pastelnimi slikami, v ospredje njegovih interesov pa stopajo predvsem slike pokrajine.

Podrobnosti o dogodku
  • Začetek
    15. 4. 2021 18:00
  • Konec
    15. 4. 2021 20:00
  • Spremljanje predavanja

    Povezava do predavanja bo aktivna na dan dogodka.