Petek, 19. 3. 2021

Okrogla miza

Spodaj si lahko ogledate posnetek posameznega predavanja tako, da kliknete na posamezen naslov. Na desni strani pa najdete povezavo, ki vas bo vodila do predavanj posameznega kanala.

Okrogla miza 

18:00–19:30  Okrogla miza: Osebno, medosebno, osamljeno 

dr. Nina Petek, filozofinja, dr.MarjetaMencin, socialnapsihologinja in prof. dr. Urban Kordeš, fizik in filozof kognitivnih znanosti 

Osamljenost je občutek, ki nam je vsem do neke mere poznan, hkrati pa je za vsakega nekoliko drugačen.Nekateri ljudje so lahko sami skupaj, drugi so osamljeni v skupini.V kakšnih situacijah doživljamo osamljenost in kaj jo sproži, se razlikuje od posameznika do posameznika, od kulture do kulture.Kakšne pobude vodijo k meditaciji Evropo in kakšne Azijo, kjer so meditativne prakse vzniknile? Ali več samote lahko doprinese k bolj harmoničnemu odnosu s samim sabo in z drugimi? Je morda t.i. modernemu človeku odtujena samota in vsiljena gonja v mreženje z drugimi le še ena od neoliberalnih praks za snovanje dovršeno učinkovitega, produktivnega in konkurenčnega posameznika? Na ta in mnoga druga vprašanja bodo skušali odgovoriti naši gostje. 

Pogovor bo moderiralaErika Škerlj, študentka psihologije. 

Filmi 

17:00–18:00  Komentar filma Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake) 

Ken Loach, 2016, 100 min 

Dvainpetdesetletni tesar Daniel Blake zaradi težav z zdravjem prvič v življenju išče pomoč države. Skupaj z mlado materjo samohranilko Katie se je primoran podati v boj z brezčutnim birokratskim sistemom. 

Film komentiraHana Hawlina, psihologinja. ModeriraMatej Lokar, študent medicine.  

Delavnice za odrasle

15:00–16:30 Prvi stik skozi glas

Izvajalka: Maša Pupaher, študentka psihologije

Št. udeležencev: 14

Pri vzpostavljanju in ohranjanju medosebnih odnosov veliko vlogo igra neverbalna komunikacija, ki nam pomaga pri razumevanju lastnih odzivov in odzivov drugih. Kaj pa takrat, ko je nasproti nas oseba, ki zaradi okvare vida (slepote ali slabovidnosti) neverbalnih odzivov ne zmore zaznavati na način, kot to počne videča oseba? Na delavnici se bomo pogovarjali ter skozi aktivnosti pokazali, kako vzpostaviti prvi stik z osebo s slepoto ali slabovidnostjo, kako osebe s slepoto in slabovidnostjo zaznavajo neverbalno komunikacijo, kaj za njih pomeni "ljubezen na prvi pogled".

16:45–18:15 Kako sprejeti in preživeti, ko nam bližnji rečejo ne

Izvajalka: Darja Barborič Vesel,socialna pedagoginja  

Št. udeležencev: 15

V medsebojnih odnosih se neprestano približujemo drug drugemu, ustvarjamo neverjetne trenutke bližine, včasih tudi dihamo skupaj. Hkrati pa si tudi rečemo ne, zavrnemo nekatere odnose, nekatere ljudi. Mnogi smo se naučili, kdaj, komu in kako reči ne. Vzpostaviti osebne meje. Pogosto ni lahko, še teže pa je mnogim sprejeti ne, sprejeti zavrnitev. Ta v nas, pogosto že v telesu, sproži pravi vihar.   

Na delavnici bomo spoznavali in iskali poti soočanja z vzpostavljanjem meja drugih, poti soočanja z zavrnitvami in bojevitostjo ali žalostjo, ki jih prinesejo odnosi. Da preprečimo užaljenost, zagrenjenost in zamere ter vsaj preživimo, če ne celo spoštujemo zavrnitve ljudi. Posebej tistih, ki so nam dragoceni.

18:30–20:00 Priložnosti partnerskega odnosa  

Izvajalka: Sabina Rožen,socialna delavka in psihoterapevtka

Št. udeležencev: 10 parov

Kaj, če partnerstvo ni namenjeno le ustvarjanju odnosa med dvema in njunemu podmladku? Kaj, če nas je "Narava" na svoj luciden način združila tudi zato, da lahko bolj spoznamo sebe, da imamo vedno pri roki „ogledalo“, v katerem najlažje (in hkrati najtežje) ugotovimo, kje se v procesu svojega razvoja zatikamo, vrtimo in poizkušamo odgovornost zase prenesti na „najdražjo/ega“?    

Delavnice za otroke

16:00–16:45 Sprehod po možganih – delavnica za otroke od 4. do 6. razreda

Izvajalci: organizacijska skupina delavnic za otroke Tedna možganov 2021

Št. udeležencev:15

Letos se bomo z otroki na delavnicah podali na popotovanje v skrivnostni svet živčevja. Skozi interaktivne aktivnosti bomo spoznavali predele naših čudovitih možganov. Pri tem seveda ne bomo pozabili na odnose, letošnjo temo Tedna možganov. Odnosi znajo biti precej zapleteni, prav tako, kot so zapleteni naši možgani. Skupaj bomo skozi zabavne in poučne igre skušali razvozlati kar oboje.Kaj nam pomenijo odnosi, zakaj in kako jih tvorimo ter vzdržujemo? Kakšno vlogo imajo pri tem različni procesi, ki se odvijajo v možganih?Možgane sestavljajo različni deli in delci.V kakšnem odnosu so ti med seboj? Kako je videti naše živčevje?

Smo vas pritegnili? Vabljeni torej, da se nam pridružite na poti po možganskih vijugah, kjer bomo odkrivali delovanje tega neverjetnega organa in njegovo povezavo z odnosi.  

Veselimo se druženja z vami!

17:00–17:45  Sprehod po možganih – delavnicaza otroke od 7. do 9. razreda  

Izvajalci: organizacijska skupina delavnic za otroke Tedna možganov 2021

Št. udeležencev:15

Letos se bomo z otroki na delavnicah podali na popotovanje v skrivnostni svet živčevja. Skozi interaktivne aktivnosti bomo spoznavali predele naših čudovitih možganov. Pri tem seveda ne bomo pozabili na odnose, letošnjo temo Tedna možganov. Odnosi znajo biti precej zapleteni, prav tako, kot so zapleteni naši možgani. Skupaj bomo skozi zabavne in poučne igre skušali razvozlati kar oboje.  Kaj nam pomenijo odnosi, zakaj in kako jih tvorimo ter vzdržujemo? Kakšno vlogo imajo pri tem različni procesi, ki se odvijajo v možganih?Možgane sestavljajo različni deli in delci.V kakšnem odnosu so ti med seboj? Kako je videti naše živčevje?

Smo vas pritegnili? Vabljeni torej, da se nam pridružite na poti po možganskih vijugah, kjer bomo odkrivali delovanje tega neverjetnega organa in njegovo povezavo z odnosi.  

Veselimo se druženja z vami!

Podrobnosti o dogodku
Izvedba dogodka
Predavanja

Predavanja potekajo v živo preko spletnega prenosa na dveh kanalih hkrati. Povezavo do posameznega kanala najdete na vrhu strani. Nekatera predavanja bodo dostopna na SiNAPSINEM Youtube kanalu za kasnejši ogled.

Filmi

Filmski program poteka v dveh delih. Spletni ogled filmov bo mogoč pred začetkom Tedna možganov od petka do nedelje (12.–14. 3.), med Tednom možganov pa si boste lahko v živo ogledali komentarje filmov. Spletne povezave do filmskih projekcij najdete tukaj, komentarji filmov pa bodo potekali med rednim programom na kanalih 1 in 2 (povezavi najdete na vrhu strani). Spletni ogled filma bo potekal prek platforme Vimeo v omejenih časovnih intervalih. V štirih urah, ki so na razpolago za ogled posameznega filma, je potrebno začeti z ogledom, film si lahko nato nemoteno pogledate do konca.

Delavnice

Vse delavnice bodo potekale preko spletne platforme Zoom.

Delavnice za odrasle

Prijave sprejemamo na naslov sinapsa.senior@gmail.com (zadeva: Naslov delavnice) od 4. 3. 2021 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav ne upoštevamo. Prosimo, da se prijavite na vsako delavnico posebej. Vse informacije glede izvedbe delavnice boste prejeli po prijavi.

Delavnice za otroke

Otroke na delavnico prijavijo starši ali skrbniki. Ob prijavi je potrebno navesti ime in starost otroka ter točen termin delavnice. Na isto delavnico lahko v enem elektronskem sporočilu prijavite več otrok. Prijave sprejemamo na naslov sinapsa.junior@gmail.com (zadeva: Naslov delavnice, termin in starostna skupina) od 4. 3. 2021 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav ne upoštevamo. Vse informacije glede izvedbe delavnice boste prejeli po prijavi.