Filmi 2024

Predavanja in delavnice spremljajo različne filmske projekcije

19:30-22:00 
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

FilmPortret mladenke v ognju
Špela Setničar, scenaristka in komparativistka
Režiser: Sciamma

Film Portret mladenke v ognju je zapetljiva pripoved o slikarki in plemkinji, katere portret slika po naročilu, za namene njene prihajajoče dogovorjene poroke. Film je postavljen v Bretonijo, v 18. stoletje in uteleša hotenje skozi poteze čopiča in ognja. Je dobitnik Queer Palme na 72. filmskem festivalu v Cannesu, režiserka in scenaristka Céline Sciamma pa dobitnica nagrade za najboljši scenarij.

12:00
Kinoteka, Miklošičeva cesta 28, 1000 Ljubljana

FilmKaravla
Režiser: Rajko Grlić

V mali karavli na jugoslovansko-albanski meji se sredi poletja 1987 dolgočasi nov rod mladeničev na služenju vojaškega roka. Vsi predvsem čakajo trenutek, ko bodo lahko slekli uniformo ter se vrnili domov, zafrustrirani in vselej pijani poročnik Safet Pašić pa začuti čudno bolečino pod trebušno prepono. Na pomoč pokliče edinega zdravnika med vojaki, Siniša Siriščevića, ta pa v popolni diskretnosti ugotovi, da gre za spolno bolezen. Poročnik noče, da bi to prišlo na uho njegovi ženi in sklene razglasiti izredne razmere in farsa mahoma preraste v pravo vojno psihozo.

20:00-22:30
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

Film: Najbolj grozen človek na svetu
Režiser: Joachim Trier

Sodobna komična drama spremlja Julie, mlado žensko na prehodu v trideseta, ki bolj ali manj uspešno poskuša navigirati zveze z moškimi, najti poklicno izpolnitev in v zgodnji odraslosti ostati zvesta sami sebi, kljub temu da pogosto ni jasno, česa si sploh želi.

20:00-21:00
Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Glagoljaška 8,
Velika predavalnica 3

FilmV iskanju srečnega konca
Režiser: Teja Klinar

Preko kratkega filma spoznavamo Štefana, ki na invalidskem vozičku pred trgovino Sandi prosjači za denar. Nima pravih prijateljev niti podpore družine. Štefan ni seksal že več kot deset let. To ga zelo frustrira. Predlaga, da bi mu poiskala prostitutko, ki bi ga zadovoljila. Dolgo časa jo iščeva - mesece - in na koncu se Štefanu vendarle nasmehne sreča. Toda kaj pa zdaj? To je zgodba o iskanju srečnega konca - takega, ki ne bi bil enopomenski in kratkotrajen - zgodba o večnem potniku brez točne destinacije in brez zemljevida.
Po kratkem filmu sledi pogovor z režiserko Tejo Klinar in dr. Ernestom Ženkom

12:00-14:00
Kinoteka, Miklošičeva cesta 28, 1000 Ljubljana

FilmUbij me nežno
Režiser: Boštjan Hladnik

V stari vili ob morju živijo dedek, babica in teta, ki je sicer upokojena, a vitalna prevajalka pogrošne literature ter ljubiteljica hitrih avtomobilov in modernih plesov. Nekega dne se dedku, strastnemu zbiralcu starega orožja, po nesreči sproži strojnica, ki pokosi njega in babico. K teti prideta živet nečak, znanstveni biolog David, in njegova nimfomanska žena Julija, ki s seboj pripelje tudi ljubimca Adama. Kmalu se pojavi še uslužbenka založbe Cita, ki naj bi teti pomagala pri delu. Fantastična komedija o bizarnih ljubeznih in sovraštvu.

 

12:00-14:00
Kinoteka, Miklošičeva cesta 28, 1000 Ljubljana

FilmSalò ali 120 dni Sodome
Režiser: Pier Paolo Pasolini

Italija, zadnji dnevi druge svetovne vojne. V intimnem okolju zastražene vile se štirje dekadentni fašisti perverzno izživljajo nad ugrabljenimi brhkimi mladeniči in mladenkami. Na sporedu so brutalna posilstva, hranjenje z iztrebki, grozovite oblike mučenja in umori. Labodji spev italijanskega mojstra, posnet po črki zloglasnega de Sadovega romana; veličastna, edinstvena mojstrovina v službi kritike vseh oblik enoumja.

20:00-21:20
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

Trije kratki filmi: Naravni izbor; Kam gredo izgubljene mačke;
Kdo je bistvo človeka
Avtorji filma Kdo je bistvo človeka: Nik Škorjanc, Mia Pučnik, Lea Priteržnik

Naravni izbor: Animiran film o stiskah tistih, ki se kljub trudu ne morejo vključiti v sistem, s katerim so obdani. Skozi vizualne metafore živalskih glav na človeških telesih se ponazori zgodba o iskanju sebe in nenehnemu spreminjanju, ki ga doživljamo skozi življenje. Kam gredo izgubljene mačke: Film o obsedeni ljubezni in radikalnih rešitev za pridobitev pozornosti simpatije. Znamenja izginule mačke opozarjajo na laž, ki čaka da se razkrije. Kdo je bistvo človeka: Abstraktna in čutna ponazoritev intime, ki učinkoviteje kot z besedami prikaže bližino med dvema osebama. Film je nastal v sklopu letošnjega natečaja za Teden možganov za srednje šole.

12:00
Kinoteka, Miklošičeva cesta 28, 1000 Ljubljana  

FilmGovori z njo
Režiser: Pedro Almodóvar

Pretresljiva melodrama je režiserju prinesla oskarja za najboljši izvirni scenarij. Dva moška, Benigno in Marco, se spoznata v zasebni kliniki. Lydia, Marcovo dekle, je po poklicu bikoborka in je zaradi poškodbe med bitko padla v komo. Benigno kot bolničar skrbi za drugo dekle v komi, mlado študentko baleta Alicio. Moška med čakanjem v bolnišnici navežeta intenziven stik in si drobec za drobcem razkrivata najbolj intimne plasti svojih življenj.

 

Podrobnosti o dogodku
  • Začetek
    11. 3. 2024 12:00
  • Konec
    15. 3. 2024 20:00
Delavnice

LJUBLJANA

Delavnice za odrasle
Prijave sprejemamo na sinapsa.senior@gmail.com, zadeva: ‘Ime delavnice’ od 4.3.2024 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.

Delavnice za otroke
Prijave sprejemamo na naslov: sinapsa.junior@gmail.com, zadeva: ‘Delavnice za otroke’ od 4.3.2024 do zapolnitve prostih mest. Prosimo, da v prijavi navedete tudi starost udeležencev. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.