Ponedeljek, 15. 3. 2021

Plenarna predavanja

Spodaj si lahko ogledate posnetek posameznega predavanja tako, da kliknete na posamezen naslov. Na desni strani pa najdete povezavo, ki vas bo vodila do predavanj posameznega kanala.

Predavanja

16:00–16:15 Uvodni nagovor

Nastja Tomat in Kristina Kolle, organizacijski vodji Tedna možganov 2021, ter predsednica SiNAPSE prof. dr. Mara Bresjanac

16:15–17:05  Zgodnji odnosi in duševno zdravje

dr. Sana Čoderl Dobnik, klinična psihologinja

Za razvoj varne navezanosti je ključna uglašena nega v zgodnjem obdobju življenja, ki pomeni skrbnikovo občutljivo odzivnost, zmožnost prepoznavanja, reflektiranja in reguliranja otrokovih notranjih čustvenih stanj. Dovolj dobre izkušnje iz tega obdobja razvoja postavijo temelje za kasnejše psihološko zdravje. Na predavanju bomo spregovorili o tem, kako so različne oblike navezanosti v zgodnjem otroštvu povezane z zmožnostjo razumevanje sebe in drugih, regulacijo afektov in produktivnimi medosebnimi odnosi v odraslem življenju ter kako lahko negotove oblike navezanosti vodijo do različnih oblik psihopatologije v odraslosti.

17:10–18:00 Samopodoba in motivi jaza, ki jo sooblikujejo

prof. dr. Andreja Avsec, psihologinja  

Človek je verjetno edino živo bitje, ki je zmožno razmišljati o sebi in svojih značilnostih. Posledično ima o sebi veliko informacij, ki so združene v samopodobo. Ta je zelo pomembna za njegovo doživljanje in vedenje ter vpliva na najrazličnejša področja njegovega življenja: na medosebne odnose, postavljanje ciljev, spoprijemanje s stresom ... V predstavitvi se bomo usmerili na samopodobo ter na različne težnje posameznika, ki jo sooblikujejo.

18:05–18:55 Ljubezen in sovraštvodve plati istegačustva?

prof. dr. Gregor Majdič, nevroendokrinolog  

Ljubezen in sovraštvo sta dve čustvi, ki nas spremljata vse življenje, od rojstva do smrti, in igrata v naših življenjih veliko vlogo. Včasih ju opisujemo celo kot dve skrajni plati istih občutkov. Tudi nevroznanstvene raziskave kažejo, da imata ljubezen in sovraštvo nekaj skupnih točk, vendar pa za zdaj vemo veliko več o tem, kaj se v naših možganih dogaja, ko smo zaljubljeni, kot ko sovražimo.Več o tem, kaj nevroznanost danes ve o ljubezni in sovraštvu, pa boste lahko slišali na predavanju.  

Filmi

19:30–20:30  Komentar filmaToni Erdmann(Toni Erdmann)

Maren Ade, 2016, 162 min

Šaljivi oče se poskuša ponovno povezati s svojo v kariero usmerjeno in odtujeno hčerko tako, da ustvari alternativni lik. Preoblečen v oprijeto obleko, z bizarno lasuljo in s še bolj bizarno ponarejenimi zobmi si Toni Erdmann utre pot v hčerkino poklicno življenje kot njen življenjski trener.  

Film komentiraprof. dr. Robert Masten, psiholog. ModerirataMatej LokarinDominik Milotić, študenta medicine.  

Spletni ogled filma bo mogoč v soboto, 13. 3. 2021, med 16:30 in 20:30 uro.

Predavanja 

17:00–18:00 Ločitevvpartnerskemodnosu 

Milenko Kovačević,psihoterapevt 

Na enournem predavanju bo govora o ločevanju v partnerskem odnosu. Spoznavali bomo, kako se osebnostna zgradba odraža v procesu ločevanja. Zakaj se nekaterim ločitev zdi nemogoča, nekaterim pa zelo težka? Kako to, da se nekateri pari hitro "odločajo" za prekinitev zveze? V čem se pari, ki se "uspešno" ločijo, razlikujejoodparov, ki se z ločitvijo mučijo? Kako trpijo tisti, ki zapuščajo, in kako tisti, ki so zapuščeni? 

Predavanjejenamenjenovsem,kibiradispoznalikajvečolastnihvzorcih  "ločevanja", inpredvsemtistim,kimenijo, daimajonatempodročjutežave.   

18:00–19:00 Odvzemotrokamitiinresnice? 

Eva Šinko,socialnadelavka 

Osebni pogled na koncept socialno delavskega delovnega odnosa v praksi. Kdaj in zakaj CSD prične obravnavo družine? Kdaj in zakaj je potrebno otroka umakniti iz družine? Kako takšen ukrep vpliva na otroka in družino? Ali se otrok lahko vrne v družino? Kdo ve in odloča o tem, kaj je otroku v korist?

Podrobnosti o dogodku