»Več humorja, ljudje božji!« – Nevroznanost v galeriji

Tako je dejal Hinko Smrekar, karikaturist, ki je s svojimi deli odlično znal postaviti ogledalo slovenski družbi. V času svojega življenja bolj kot ne prezrt umetnik, je humor v karikaturi uporabljal kot sredstvo za odkrivanje resnice. S satiro je odstiral boj med spoznanjem resnice in čustvovanjem. Ampak kakšno funkcijo sploh ima humor? Kako naši možgani vedo, kdaj je nekaj smešno? Kaj humor definira? Kakšen vpliv ima humor na družbo in kako družba vpliva na humor? Kako presojati humornost Smrekarjevih del?


Na ta vprašanja in še mnogo katera druga bomo poskušali odgovoriti s predavatelji: Boštjanom Gorencem – Pižamo, Jurijem Dreom, in dr. Tilnom Izarjem Lunačkom, na dogodku, ki ga Delovna skupina Galeristov organizira pod okriljem SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost, v sodelovanju z Narodno galerijo.

Vabimo vas, da se nam pridružite v sredo, 15. 12. 2021, ob 18. uri preko ZoomWebinar-ja in preko YouTube prenosa na kanalu SiNAPSE.

Prisrčno vabljeni,
SiNAPSINA organizacijska skupina Galeristi v sodelovanju z Narodno galerijo. 

Jurij Dreo je vodja raziskav in razvoja pri podjetju BrainTrip. Prednostno se ukvarja z uvajanjem nevroznanstvenih metod v nevrološko in nevropsihiatrično diagnostiko, na primer uporabo EEG-ja za zaznavo upada kognitivnih sposobnosti pri demenci. Poleg tega njegovi interesi ležijo še v uporabi transkranialne magnetne stimulacije, nevrofiziologiji, računski nevroznanosti in preučevanju različnih nevroloških obolenj.

Dr. Tilen Izar Lunaček je ilustrator in stripovski ustvarjalec. Po študiju slikarstva na ALUO je zaključil doktorat iz filozofije. Njegove ilustracije najdemo v mnogih mladinskih delih, učbenikih in monografijah, nekatere so bile nagrajene tudi z Zlato hruško. Izdal je tudi več samostojnih stripovskih del, eno od njegovih zadnjih je strip Sveto&Smešno. Je ustanovitelj Striparske štacune, soustanovitelj in organizator Stripolisa, Festivala Tinta in striparne Pritličje.

Boštjan Gorenc - Pižama je komik, podcaster, prevajalec, pisatelj, raper in igralec. Kot raper se je pojavljal na sceni že pri 20. letih, ko sta dve njegovi pesmi (Poetična misija in Kr naprej) bili objavljeni na plošči skupine Pasji kartel. Boštjan Gorenc piše stripe, kratke zgodbe in opise namiznih iger. S prevodi Kapitana Gatnika, Gospoda Gnilca, Krive so zvezde in epske zbirke fantazijskih romanov Pesmi ledu in ognja pa se je približal otrokom, tako mladim in odraslim bralcem. V gledališčih je nastopal v zapisanih gledaliških igrah in v gledališki improvizaciji, s katero se veliko ukvarja še danes. Je reden moderator impro tekem, kjer se je zbližal tudi s stand up komedijo. Trenutno ga lahko na odrih srečamo s samostojno stand up predstavo 50 odtenkov njive.

Podrobnosti o dogodku