Filmi 2023

Predavanja in delavnice spremljajo različne filmske projekcije

Ponedeljkove filmske projekcije

12.00 Predvajanje in komentar filmov Steakhouse in Klavir (The Piano)

Steakhouse, Špela Čadež, Slovenija, 2021, 10'
Klavir, Jane Campion, Avstralija, 1993, 35 mm, 1.66, barvni, 120', sp

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
Vstop je prost, vstopnice prevzamete na blagajni Kinoteke največ eno uro pred projekcijo filma.

Steakhouse je slovenski kratki animirani film, ki skozi animacijo uprizarja dramo o zlorabi. "Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?"
 
Klavir je film iz leta 1993, zgodba se odvija v sredini 19. stoletja. Spremljamo protagonistko Ado, ki skupaj s hčerko iz rodne Škotske odide na Novo Zelandijo, saj jo tja poroči njen oče. Ada je nema od šestega leta starosti dalje in še sama ne ve zakaj. Njena največja strast v življenju je igranje klavirja in prav ta je povod za vse nadaljnje zaplete, ki sledijo v filmu.

Projekciji bo sledila razprava z Anjo Konjc in režiserko Špelo Čadež.

19.30 Sadeži pozabe (Mila)

Christos Nikou, Grčija, Slovenija, Poljska, 2020, 90', sp.

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Vstop je prost.

Film Sadeži pozabe je zmagovalec Liffa 2020, ki je opisan kot alegorična in duhovita filmska pripoved o tem, kako čustva vplivajo na človekov spomin in kakšno vlogo ima pri tem sodobna tehnologija.

Enako kot Arisa, nepojasnljiva amnezija prizadene tudi številne druge prebivalce njegovega domačega mesta. Arisa v bolnišnici vključijo v eksperimentalno zdravljenje, med katerim podoživi nekatere dogodke iz mladosti in zgodnje odraslosti. Tam spozna Anno, ki se spopada z enako težavo kot on. Njuno srečanje Arisa spodbudi, da znova razmisli o svojih dejanjih in sprejme nekatere nove odločitve.  

Projekciji bo sledila razprava z Lovrom Pečnikom in Dominikom Milotićem.

Torkove filmske projekcije

19.30 Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Gregor Božič, Slovenija, Italija, 2018, bluray, 82'  

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Vstop je prost.

Pretresljiv in čaroben film, ki nas popelje na območje Benečije. V pokrajini na meji med dvema državama se odvijajo precej vsakdanje pa vendar čudovite in težke zgodbe tamkajšnjih prebivalcev. Obdobje, ko se marsikateri prebivalec iz območja odseli, da bi šel na pot za boljšim življenjem. Prvenec režiserja Gregorja Božiča, ki se je za film skupaj z Marino Gumzi podpisal tudi pod scenarij. Poetičen film, ki nas za nekaj časa popelje v drug svet, v neke druge čase.

Projekciji bo sledila razprava z  Anito Končar inrežiserjem Gregorjem Božičem.

Sredine filmske projekcije

12.00 Divji deček (L'eufant sauvage)

François Truffaut, Francija, 1970, DCP (posneto na 35 mm), 1.66, čb, 83', sp

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
Vstop je prost, vstopnice prevzamete na blagajni Kinoteke največ eno uro pred projekcijo filma.

Film je posnet po resničnih zapisih francoskega zdravnika dr. Jeana Itarda, ki se je ob koncu 18. stoletja ukvarjal s primerom t. i. divjih otrok. V Aveyronskem gozdu na jugu Francije najdejo 12-letnega dečka, ki naj bi do tedaj živel v socialni izolaciji - stik naj bi imel le z živalmi, hodil je po vseh štirih in ni znal govoriti. Zdravnikova želja po socializaciji neciviliziranega otroka Victorja nam odpira mnoga vprašanja o človeški naravi, med katerimi je tudi precejšnji del namenjen jeziku. Današnje splošno prepričanje je, da ljudje posedujemo zmožnost usvajanja jezika, brez katerega ne moremo razviti niti kompleksnih abstraktnih misli niti kulturnih vrednot. Potek usvajanja pa je izjemno občutljiv, saj je vezan na ozko časovno obdobje v zgodnjem otroštvu ter na skupnost, v kateri se otrok nauči pomena besed preko interakcije z drugimi člani.

Projekciji bo sledila razprava s Tino Bratino in dr. Amando Saksido.

Četrtkove filmske projekcije

12.00 Babel

Alejandro González Iñárritu, ZDA/Mehika/Francija, 2006, 35 mm, 1.85, barvni, 142', sp

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
Vstop je prost, vstopnice prevzamete na blagajni Kinoteke največ eno uro pred projekcijo filma.

Film hkrati spremlja zgodbe ameriškega para na dopustu, mehiške varuške z otroki, japonske najstnice in družine v Maroku, ki jih je vse prizadela ena nespametna odločitev sredi puščave. Film ponazarja, kako krhko je lahko življenje in kako hitro nas lahko en usoden dogodek stane vsega. Nelinearen stil pripovedovanja štiri zanimive zgodbe povzdigne v prepleteno in čustveno pripoved o navadnih ljudeh in nemogočih okoliščinah.

Projekciji bo sledila razprava z Jernejem Imperlom.

19.30 Paterson

Jim Jarmusch, ZDA, 2016, 118', sp

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Vstop je prost.

Nežna zgodba o vozniku avtobusa po imenu Paterson, ki v istoimenskem mestecu tiho zapisuje verze v svojo beležko. Drobce navdiha najde v ritmičnem vsakdanu ob opazovanju potnikov, v škatlici vžigalic, naključnih srečanjih, objemu svoje Laure. Film je preplavljen s poezijo in je v bistvu tudi sam – pesem.

Projekciji bo sledila razprava z Alino Holnthaner in Vidom Ramšakom.

Petkove filmske projekcije

12.00 Vsi drugi se imenujejo Ali (Angst essen Seele auf)

R.W. Fassbinder, ZRN, 1973, 35mm, 1.37, barvni, 93', sv

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
Vstop je prost, vstopnice prevzamete na blagajni Kinoteke največ eno uro pred projekcijo filma.

Siva metropola, začetek sedemdesetih, »zlata leta« ekonomskih migracij v Zvezno republiko Nemčijo. Emmi, šestdesetletna vdova in poklicna snažilka, nekega deževnega večera po naključju zaide v »gastarbajtarski« lokal in se zaplete v strastno romanco z Maročanom Alijem. Aliju je v resnici sicer ime drugače, vendar v Nemčiji vse druge delavce iz njegove dežele imenujejo Ali. Ljubezenska idila kmalu naleti na brutalno in, zdi se, nepremostljivo nasprotovanje okolice.

Projekciji bo sledila razprava z Levom Avberškom in Ebadom Ahadi, pregnancem iz Irana.

Podrobnosti o dogodku
  • Začetek
    13. 3. 2023 12:00
  • Konec
    17. 3. 2023 23:59
Delavnice

LJUBLJANA

Delavnice za odrasle
Prijave sprejemamo na sinapsa.senior@gmail.com, zadeva: ‘Ime delavnice’ od 2. 3. 2023 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.

 

Delavnica za otroke
Prijave sprejemamo na naslov: sinapsa.junior@gmail.com, zadeva: ‘Delavnice za otroke’ od 2. 3. 2023 do zapolnitve prostih mest. Prosimo, da v prijavi navedete tudi starost udeležencev. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.