Sreda, 17. 3. 2021

TOP teme v nevroznanosti 

Spodaj si lahko ogledate posnetek posameznega predavanja tako, da kliknete na posamezen naslov. Na desni strani pa najdete povezavo, ki vas bo vodila do predavanj posameznega kanala.

Predavanja 

15:45–16:15 REST – skrivnost za dolgo življenje?   

dr. Sergej Pirkmajer,patofiziolog 

Nevronska aktivnost v možganih že dolgo velja za pomemben dejavnik pri nastanku različnih nevroloških bolezni. Njen vpliv na staranje in življenjsko dobo pa je bil vse do zdaj nejasen. Znanstveniki so ugotovili, da se v ozadju vsega morda skriva protein REST! Kako izražanje tega proteina vpliva na nevronsko aktivnost? Bi izražanje REST lahko spremenili in s tem razvili tudi nove možnosti zdravljenja bolezni osrednjega živčevja? 

16:15–16:45 Možgani v laboratoriju   

prof. dr. Mateja Erdani Kreft, biologinja    

Za raziskovanje se v zadnjem času vedno bolj uporabljajo možganski organoidi, v laboratoriju ustvarjeni mini organi, na katerih lahko znanstveniki preučujejo procese v možganih in razvoj nekaterih bolezni. Dodatno s tem rešujejo nekatera etična vprašanja ter odpirajo nova.   

16:45–17:15 Umetna inteligenca v diagnostiki možganskih tumorjev   

prof. dr. Simon Podnar, nevrolog 

Leto 2019 je zaznamoval pomemben dosežek slovenskih raziskovalcev - razvili so računalniški algoritem, ki se je iz velikega števila rezultatov preiskav krvi naučil prepoznati tiste, pri katerih se v ozadju skrivajo možganski tumorji. Prvi avtor objave teh rezultatov vam bo predstavil, kako pomembno je to odkritje za nevrološko klinično prakso, pa tudi načine, kako lahko umetna inteligenca sodeluje pri razvoju sodobne medicine.   

17:15–17:30 Odmor   

17:30–18:00 Tvorjenje umetnega govora z globoko računalniško analizo možganskih aktivnosti   

prof. dr. Simon Dobrišek, področje elektrotehnike 

V zadnjem času se izvaja vse več poskusov računalniške analize možganskih nevronskih aktivnosti, ki temeljijo na metodah globokega strojnega učenja. Namen teh poskusov je razviti računalniške modele, ki omogočajo razlago teh aktivnosti in njihovo prevedbo v možgansko vzbujanje perifernega živčnega sistema in mišičja. V okviru tovrstnih raziskav se poskuša modelirati tudi možganske aktivnosti, ki se pri človeku pojavljajo pri artikuliranju govora. Rezultati teh poskusov že omogočajo samodejno prevedbo možganskih aktivnosti v umetni govor. Tovrstni sistemi bodo nevrološko prizadetim nemim ljudem omogočili spregovoriti.   

18:00–18:30 Doživljanje medvrstniškega nasilja in možgani mladostnika   

prof. dr. Katja Košir, psihologinja   

Obdobje mladostništva je obdobje intenzivnega učenja o odnosih. Biti priljubljen in/ali sprejet med vrstniki predstavlja v tem obdobju enega izmed ključnih motivov. Mladostništvo je tudi obdobje intenzivnega razvoja možganov– obdobje, ko v možganih prihaja do pomembnih strukturnih in funkcionalnih sprememb. Je torej res tako presenetljivo, da izkušnja kronične vrstniške viktimizacije v tem obdobju spreminja možgane mladostnika?   

18:30–19:15 Zločin in možgani 

prof. dr. Dick Swaab, nevrobiolog 

Značaj in vedenje se razvijeta skozi preplet genetskih in okoljskih dejavnikov. Mnogi izmed teh dejavnikov so izven našega nadzora in vplivajo na razvoj kriminalnega ter antisocialnega vedenja. Na predavanju bomo govorili o dejavnikih, ki vplivajo na razvoj moralnega vedenja, o konceptu moralne odgovornosti in o tem, kakšna obravnava je z vidika nevroznanosti primerna za prestopnike in kriminalce.   

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Predavanja 

16:00–16:30 Odnos bolnika s psihiatrom v zdravljenju kronične duševne motnje 

Peter Kapš, psihiater   

Psihiater Peter Kapšbo osvetlil dejavnike, ki vplivajo na odnos med bolnikom in psihiatrom, in razložil, kakšen vpliv imajo ti dejavniki na uspešnost zdravljenja kronične duševne bolezni. 

16:30–17:15 Odnos in možgani   

Breda Jelen Sobočan, psihiatrinja in psihoterapevtka 

Psihiatrinja in družinska sistemska psihoterapevtka Breda Jelen Sobočan nam bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so: kaj je torej odnos,kje se začne, kdaj se začne, kako se začne, kje ga 'občutimo', kje ga 'mislimo'? Če si zastavimo ta vprašanja, pogosteje kot na glavo pokažemo na srčni predel in/ali predel v trebuhu. Poskušali bomo razmišljati, zakaj je tako, in ugotoviti, ali imajo možgani kar koli s tem. 

17:15–18:00 Odnos med človekom in konjem 

Neja Magdalenc, akademska kiparka 

Neja Magdalenc iz Zavoda Pastirica, zavoda za povezovanje umetnostnih in naravoslovnih aktivnosti, nam bo v predavanju o odnosu človeka in konja opisala, da je konj žival, ki je človeku pomagala ustvarjati civilizacijo, kot jo poznamo. Njegova prisotnost nam daje moč - ne samo fizično silo, temveč zbuja v naši psihi klic po osvobajanju duha in povezanosti s tisto divjo naravo, ki jo v ležernosti sodobnega časa potiskamo vstran. V odnosu s konjem lahko človek osvobaja spečo notranjo moč, skozi katero najde smisel pristne povezanosti. 

18:00–18:15  Odmor  

18:15–19:00 Rane,kilahkoostanejozavednovplivtravmatičnihizkušenjvotroštvu

Nina Kočar,direktoricainštitutazazaščitootrokLuninavila 

Še vedno prepogosto slišimo “Pa saj je bilo že dolgo nazaj, zakaj ne pozabi?” Travmatične izkušnje v otroštvu, kot so nasilje, zlorabe, hude naravne nesreče … vplivajo tako na psihosocialni razvoj posameznika kot na oblikovanje možganov, delovanje hormonskega sistema in drugih bioloških funkcij. Več o tem, kako in zakaj, izveste na predavanju.

Delavnica za odrasle

17:00–18:30 Gledališko utelešanje in sprejemanje drugačnosti

Izvajalki: Gea Gračner in Eva Mulej,performerkiin izvajalki delavnic socialnega gledališča

Št. udeležencev: 15

Na vsakem koraku – na vlaku, na delovnem mestu, fakulteti, v trgovini, na ulici … – so okrog nas raznoliki ljudje. Vsak ima svoj karakter, način življenja, lastnosti in svojo zgodbo. Kot mimoidoči lahko pogosto enostransko in s prevelikim zanosom reagiramo na ljudi okrog nas.  

Kaj se zgodi, čese za trenutek ustavim in se postavim v kožo te osebe? Kako se počutim? Kaj se zgodi v mojem telesu?

Prav to bomo raziskovali in preko telesa kot orodja za samoizražanje utelešali raznolike življenjske položaje ljudi. Preko gledališča zatiranih in metod Augusta Boala bomo na interaktiven, dinamičen način spodbujali sprejemanje drugačnosti.

Namen našega srečanja je s telesom spoznavati lastna doživljanja ter v relaciji z ostalimi udeleženci odpirati varen prostor za izražanje in raziskovanje. Naj poudariva; za sodelovanje niso potrebne prav nobene gledališke izkušnje.

Vabljeni! 

Podrobnosti o dogodku
Izvedba dogodka
Predavanja

Predavanja potekajo v živo preko spletnega prenosa na dveh kanalih hkrati. Povezavo do posameznega kanala najdete na vrhu strani. Nekatera predavanja bodo dostopna na SiNAPSINEM Youtube kanalu za kasnejši ogled.

Filmi

Filmski program poteka v dveh delih. Spletni ogled filmov bo mogoč pred začetkom Tedna možganov od petka do nedelje (12.–14. 3.), med Tednom možganov pa si boste lahko v živo ogledali komentarje filmov. Spletne povezave do filmskih projekcij najdete tukaj, komentarji filmov pa bodo potekali med rednim programom na kanalih 1 in 2 (povezavi najdete na vrhu strani). Spletni ogled filma bo potekal prek platforme Vimeo v omejenih časovnih intervalih. V štirih urah, ki so na razpolago za ogled posameznega filma, je potrebno začeti z ogledom, film si lahko nato nemoteno pogledate do konca.

Delavnice

Vse delavnice bodo potekale preko spletne platforme Zoom.

Delavnice za odrasle

Prijave sprejemamo na naslov sinapsa.senior@gmail.com (zadeva: Naslov delavnice) od 4. 3. 2021 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav ne upoštevamo. Prosimo, da se prijavite na vsako delavnico posebej. Vse informacije glede izvedbe delavnice boste prejeli po prijavi.

Delavnice za otroke

Otroke na delavnico prijavijo starši ali skrbniki. Ob prijavi je potrebno navesti ime in starost otroka ter točen termin delavnice. Na isto delavnico lahko v enem elektronskem sporočilu prijavite več otrok. Prijave sprejemamo na naslov sinapsa.junior@gmail.com (zadeva: Naslov delavnice, termin in starostna skupina) od 4. 3. 2021 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav ne upoštevamo. Vse informacije glede izvedbe delavnice boste prejeli po prijavi.