Torek, 12.3.2024

Torek in četrtek imata “klinično vsebino”, kjer navadno povabimo kolege iz zdravstva, ki se v praksi srečujejo z različnimi obolenji, stranpotmi in težavami, povezanimi z živčevjem.

12:00
Kinoteka, Miklošičeva cesta 28, 1000 Ljubljana

FilmKaravla
Režiser: Rajko Grlić

V mali karavli na jugoslovansko-albanski meji se sredi poletja 1987 dolgočasi nov rod mladeničev na služenju vojaškega roka. Vsi predvsem čakajo trenutek, ko bodo lahko slekli uniformo ter se vrnili domov, zafrustrirani in vselej pijani poročnik Safet Pašić pa začuti čudno bolečino pod trebušno prepono. Na pomoč pokliče edinega zdravnika med vojaki, Siniša Siriščevića, ta pa v popolni diskretnosti ugotovi, da gre za spolno bolezen. Poročnik noče, da bi to prišlo na uho njegovi ženi in sklene razglasiti izredne razmere in farsa mahoma preraste v pravo vojno psihozo.

17:00-19:00
Mestna Knjižnica Ljubljana: Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta 8, 1000 Ljubljana

Delavnica za otroke: Svet skozi rožnata očala

Delavnica za otroke bo letos osredotočena na spoznavanje različnih področij možganov, ki sodelujejo pri čustvovanju in drugih aktivnostih ter hormonih in nevrotransmitorjih, ki jim pri tem pomagajo. Na interaktiven in zabaven način se bomo preizkusili tudi v prepoznavanju čustev, empatiji, uspešni komunikaciji in ustvarjanju podob ob gledanju skozi rožnata očala.
Delavnice so primerne za otroke od prvega do devetega razreda osnovne šole. Na dopoldanske delavnice lahko učence prijavijo šole (največ 6 otrok na šolo, po 2 iz vsakega triletja), na popoldanske delavnice pa njihovi starši ali skrbniki.

17:00-18:15
SFU Ljubljana, Trubarjeva 65, Ljubljana

Delavnica: Intimnost v partnerskem odnosu
Eva Forstnerič in Tjaša Čretnik, specializantki psihoanalitične psihoterapije
pod supervizijo dr. Andreje Poljanec, psihologinje ter zakonske in družinske terapevtke

Vsi ljudje hrepenimo po varnih in sproščenih odnosih; to je potreba, ki je v nas vrojena. V otroštvu se nam ob primarnih skrbnikih v možganih vzpostavi notranji delovni model, po katerem tudi kasneje v življenju nezavedno ravnamo v intimnih odnosih. V tem smislu dobimo zelo različno »doto«. Glede na ta model ob partnerju vzpostavljamo različno stopnjo bližine, sproščenosti, zaupanja ipd. Zahvaljujoč neizmerni nevroplastičnosti možganov in sposobnosti nevrogeneze lahko v intimnih odnosih neprenehoma dograjujemo globino iskrenosti in zaupanja ter se postopno poslavljamo od starih vzorcev in vzpostavljamo vedno bogatejše in pristnejše intimne odnose. Počutimo se bolj povezane in zadovoljne ter veselje, ki ga živimo, prenašamo na druge.

18:00-19:30
Zveza Sožitje, Samova 9/(pritličje), 1000 Ljubljana

DelavnicaSpolnost in odraščanje pri osebah
z motnjami v duševnem razvoju
Nataša Zupan Cvetežar, svetovalna delavka na podružnici
s prilagojenim programom OŠ Litija

Med odraščanjem, predvsem pa v mladostništvu, se osebe z motnjami v duševnem razvoju in njihovi starši soočajo z različnimi intenzivnimi spremembami. Na delavnici se boste lahko seznanili s potekom odraščanja in spolnega razvoja oseb z motnjami v duševnem razvoju ter možnimi težavami v obdobju mladostništva. Ob resničnih zgodbah se bomo pogovarjali in izmenjali izkušnje, težave, stiske in skupaj iskali odgovore na vprašanja na temo odraščanja in spolnosti mladostnikov in mladih odraslih z motnjami v duševnem razvoju. Ti potrebujejo dodatno podporo pri vzgoji za življenje v družbi, skrbi za primerne odnose ter za zdrav odnos do zaljubljenosti, ljubezni in spolnosti. Predstavljene bodo tudi brošure Zveze Sožitje o odraščanju in spolnosti, ki so lahko dober pripomoček za pogovor.

16:00-17:00
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

Delavnica: Vadba mišic medeničnega dna in sečnega mehurja
doc. dr. Darija Šćepanović, fizioterapevtka

Mišice medeničnega dna imajo številne pomembne funkcije, med katerimi je ena izmed najpomembnejših spolno doživljanje. V delavnici bomo spoznali še ostale pomembne funkcije mišic medeničnega dna in poskušali odgovoriti na naslednja vprašanja:
- Kje so mišice medeničnega dna?
- Kdaj pride do njihovega nepravilnega delovanja in kakšni so simptomi?
- Kako ugotovimo, ali jih pravilno krčimo?
Na koncu bomo tudi praktično izvedli vajo mišic medeničnega dna in sečnega mehurja.

18:00-18:30
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

PredavanjeSpolna travma v otroštvu in mladostništvu
dr. Barbara Plemeniti Tololeski, otroška in mladostniška psihiatrinja

Predavateljica bo v predavanju povzela, kako poteka obravnava otrok in mladostnikov, ki so doživeli spolno travmo. Osredotočila se bo na posledice, ki jih lahko ima le-ta na otrokov razvoj in samopodobo, vključno s spremembami na nevrobiološkem nivoju in morebitnimi posledičnimi duševnimi motnjami v razvojnem ter odraslem obdobju.

18:30-19:00
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

PredavanjeObravnava vaginizma 
asist. dr. Gabrijela Simetinger, ginekologinja in seksologinja

Namen predavanja je prikazati najhujšo žensko spolno motnjo vaginizem, pristop v njegovi obravnavi ter metode zdravljenja ginekologa-seksologa. Obravnava vaginizma poteka po bio-psiho-socialnem in PLISSIT modelu. Poglobljeni anamnezi osredotočeni na določen problem v spolnosti in njegove možne etiološke dejavnike, sledi psihoedukacija z razširjenim ginekološko-seksološkim pregledom. Ključno je podajanje pravih informacij o motnji ter ocenitev klinično pomembne stiske. V psihoseksualni terapiji uporabljamo kognitivno vedenjsko terapijo z učenjem specifičnih seksualnih tehnik. V posameznih primerih je potrebna psihoterapija ali terapija odnosa. Normaliziranje in opogumljanje spolne aktivnosti brez penetracije je pomembno v izogib negativnim občutjem s ciljem izboljšati ženski samopodobo, spolno funkcijo in splošno samozavest.

19:00-19:30
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

PredavanjeSpolni razvoj adolescentov,
sodobna tehnologija in težave s spolno funkcijo
asist. Tim Prezelj, molekularni biolog

Čeprav vsi vemo, da nam lahko sodobne tehnologije olajšajo življenje na številnih področjih, pa njihova prekomerna, predvsem pa nekonstruktivna raba v kombinaciji z drugimi dejavniki lahko povzroči tudi težave. Na predavanju se bomo nekoliko pobližje spoznali s (pato)psihofiziologijo spolnega razvoja v času adolescence in kakšne izzive lahko prinaša za posameznike_ce, ki se v sodobnem času s tem soočajo. 

20:00-22:30
Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

Film: Najbolj grozen človek na svetu
Režiser: Joachim Trier

Sodobna komična drama spremlja Julie, mlado žensko na prehodu v trideseta, ki bolj ali manj uspešno poskuša navigirati zveze z moškimi, najti poklicno izpolnitev in v zgodnji odraslosti ostati zvesta sami sebi, kljub temu da pogosto ni jasno, česa si sploh želi.

Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Glagoljaška 8

17:00-17:45
Velika predavalnica 1

Predavanje: Nevroanatomija spolnosti
dr. Bojan Rojc

18:00-18:45
Velika predavalnica 1

PredavanjeSimone de Beauvoir in seksualno življenje žensk
doktorska študentka filozofije Gaja Lukacs Čufer

Bistveno drugačna usoda posameznikov, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski ali moški biološki spol, se najjasneje kaže v zapovedih patriarhalne družbe za katero je Beauvoir zapisala, da je ženski pripisala krepostnosti. V pričujočem predavanju se obračamo k besedilu, ki je v znanstvenem prostoru odprl prostor za diskurz o ženski seksualnosti brez, da bi bila opredeljena kot odstopanje od (moške) norme, torej, kot tisti Drugi.

19:00-19:45
Velika predavalnica 1

PredavanjeSpolnost, ko zaljubljenost izzveni
univ. dipl. psih. Nuša Klinar

Obravnavali bomo vidike spolnosti, ko čustvo zaljubljenosti izzveni. Osvetlili bomo omejujoča prepričanja, ki nas lahko odvračajo od spolnosti in raziskali dejavnike, ki prispevajo k zadovoljujočemu spolnemu življenju, kljub temu, da se je strastna faza zaljubljenosti preoblikovala v umirjeno ljubezen. Ne bomo iskali magičnih rešitev, ki bi lahko popestrila naše spolno življenje, ampak se bomo osredotočili na raziskovanje koristnih in omejujočih prepričanj, ki vplivajo na spolno življenje v dolgotrajnem partnerskem odnosu.

20:00-21:00
Velika predavalnica 3

Film: V iskanju srečnega konca
Režiser: Teja Klinar

Preko kratkega filma spoznavamo Štefana, ki na invalidskem vozičku pred trgovino Sandi prosjači za denar. Nima pravih prijateljev niti podpore družine. Štefan ni seksal že več kot deset let. To ga zelo frustrira. Predlaga, da bi mu poiskala prostitutko, ki bi ga zadovoljila. Dolgo časa jo iščeva - mesece - in na koncu se Štefanu vendarle nasmehne sreča. Toda kaj pa zdaj? To je zgodba o iskanju srečnega konca - takega, ki ne bi bil enopomenski in kratkotrajen - zgodba o večnem potniku brez točne destinacije in brez zemljevida.
Po kratkem filmu sledi pogovor z režiserko Tejo Klinar in dr. Ernestom Ženkom

Podrobnosti o dogodku
  • Začetek
    12. 3. 2024 12:00
  • Konec
    12. 3. 2024 23:59
Prijava na delavnice

LJUBLJANA

Delavnice za odrasle
Prijave sprejemamo na sinapsa.senior@gmail.com, zadeva: ‘Ime delavnice’ od 4.3.2024 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.

Delavnice za otroke
Prijave sprejemamo na naslov: sinapsa.junior@gmail.com, zadeva: ‘Delavnice za otroke’ od 4.3.2024 do zapolnitve prostih mest. Prosimo, da v prijavi navedete tudi starost udeležencev. Predhodnih prijav se ne upošteva. O uspešnosti prijave boste obveščeni s potrditvenim sporočilom.